В ОБСЄ поставили на місце Угорщину за безпрецедентний випад проти України
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОБСЄ поставили на місце Угорщину за безпрецедентний випад проти України

В ОБСЄ поставили на місце Угорщину за безпрецедентний випад проти України

В ОБСЄ оперативно відповіли на новий безпрецедентний випад Угорщини проти України. Спеціальна моніторингова місія міжнародних спостерігачів відмовилася їхати на прохання глави МЗС Угорщини Петера Сийярто на Закарпаття "захищати" угорців, давши зрозуміти Будапешту, що підтримує Київ, який реагує на втручання у внутрішні справи України з боку Угорщини. Сийярто назвав позицію ОБСЄ обурливою, неприпустимою і скандальною. Він нагадав, що Угорщина також робить свій внесок в роботу спеціальної спостережної місії, тому продовжує скаржитися на Україну і розраховує на підтримку. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ЄП.

Як відомо, Сийярто ще 1 грудня зателефонував заступнику міністра закордонних справ Албанії Генту Чакаю, так як саме Албанія зараз головує в ОБСЄ, і попросив, щоб спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні прилетіла на Закарпаття та розслідувала "образу угорської громади". 3 грудня на засіданні Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ глава МЗС Угорщини повідомив, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ відмовилася підтримувати Будапешт і не дозволила своїм членам контактувати з представниками угорської меншини в Закарпатті.

"Це неприпустимо, обурливо і скандально. Це суперечить цілям і принципам ОБСЄ, і рішення про створення цієї спеціальної спостережної місії, в яку Угорщина також робить свій внесок", - заявив Сийярто і попросив прем'єр-міністра Албанії вжити заходів, щоб місія ОБСЄ зв'язалася з представниками угорської громади.

Нагадаємо, черговий скандальний випад Угорщини проти України стався 21 листопада в Сюртовській об'єднаній територіальної громади в Закарпатській області, де місцевий голова разом з депутатами після прийняття присяги виконали гімн Угорщини. Після цього Служба безпеки України почала перевірку, а глава МЗС України Дмитро Кулеба назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України, депутати об'єднаних територіальних громад на інавгураційному засіданні співають національний гімн іншої держави.

Кілька днів тому СБУ провела в Закарпатській області обшуки у функціонерів одного з іноземних благодійних фондів. Співробітники служби перевіряли інформацію про причетність фонду до діяльності, спрямованої на порушення суверенітету України. МЗС Угорщини обурилося і викликало посла України. Крім того, глава МЗС Угорщини Петер Сійярто публічно поскаржився, що "в Україні і надалі основною політикою уряду залишається політика залякування угорської громади". Він звернувся до керівництва НАТО і попросив Альянс проявити солідарність з Будапештом.

Варто нагадати, що Угорщина останні 3 роки ветує всі рішення в НАТО, що стосуються поглиблення співпраці з Україною, а також блокує діалог на політичному рівні. У травні 2020 року Будапешт виступив з черговим ультиматумом. Угорська влада заявили про бажання зняти обмеження щодо проведення засідання Україна-НАТО, але тільки якщо офіційний Київ вирішить проблеми, пов'язані з утворенням і правами угорської меншини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в НАТО підтримали Україну в дипломатичному конфлікті з Угорщиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?