В ОБСЄ прийняли вкрай важливе рішення щодо Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

В ОБСЄ прийняли вкрай важливе рішення щодо Донбасу

В ОБСЄ прийняли вкрай важливе рішення щодо Донбасу
Джерело:  online.ua

Вже сьомий рік Україна у війні з Росією на Донбасі потужно підтримують міжнародні партнери, в тому числі Організація з безпеки і співробітництва в Європі. У 2021 року ОБСЄ очолить Швеція, де вже підтвердили свою підтримку офіційному Києву. Стокгольм запевнив українську владу, що Донбас і Крим будуть серед пріоритетів шведського головування в ОБСЄ в 2021 році. Це питання з очільницею МЗС Швеції Анн Лінде обговорив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу МЗС України.

Під час переговорів з шведською міністеркою Кулеба підкреслив важливість забезпечення належного моніторингу ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу і Криму. Також він запросив Швецію приєднатися до Кримської платформі, яку Київ має намір запустити як переговорний міжнародний майданчик з метою якнайшвидшої деокупації українського півострова.

"У нас є хороша традиція, коли новий Діючий голова ОБСЄ здійснює перший закордонний візит саме до України. В її продовження, буду радий вітати Анн Лінде в Києві на початку наступного року. Ми високо цінуємо готовність Швеції включити питання російської агресії на Донбасі і тимчасової окупації Криму до пріоритетів головування Швеції ", - йдеться в повідомленні МЗС України.

Важливо відзначити, що моніторингова місія ОБСЄ уважно стежить за всіма діями і провокаціями бойовиків на Донбасі, яких підтримує президент Росії Володимир Путін. Щодня спостерігачі фіксують сотні порушень російських збройних формувань, що не дозволяє окупантам голослівно звинувачувати Україну в зриві домовленостей. Також представники ОБСЄ беруть активну участь в переговорах ТКГ по Донбасу. В організації оцінюють зусилля України повернути мир в свою країну.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Німеччина і Франція зайняли жорстку позицію по Донбасу і дали чітко зрозуміти Президет Росії Володимиру Путіну, що підтримують Україну і не збираються закривати очі на кричущі порушення Кремлем всіх домовленостей. Після переговорів радників лідерів нормандської четвірки, які відбулися напередодні в відеоформаті, представники канцлерки Німеччини Ангели Меркель і президента Франції Еммануеля Макрона, виступили зі спільною заявою, в якому поставили Путіну негайний ультиматум. Зокрема, Париж і Берлін вимагають терміново відкрити нові КПВВ на Донбасі в Золотому і Щастя, роботу яких заблокували бойовики, підтримувані Кремлем. Радник канцлера ФРН Ян Гекер і радник президента Франції Еммануель Бонн нагадали Путіну, що це зобов'язання Росія взяла на себе в рамках домовленостей на саміті в Парижі в грудні минулого року. У Кремлі вже істерика через позицію Німеччини і Франції. У Путіна вважають зрадою Парижа і Берліна те, що представники Меркель і Макрона підтримують мирний план команди Зеленського.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?