В окупованому Донецьку зняли тижневу блокаду з готелів місії ОБСЄ
Категорія
Україна
Дата публікації

В окупованому Донецьку зняли тижневу блокаду з готелів місії ОБСЄ

В окупованому Донецьку зняли тижневу блокаду з готелів місії ОБСЄ
Джерело:  online.ua

Підтримувані Росією сепаратисти скасували акцію протесту біля готелю на сході України, де розміщувалися міжнародні спостерігачі ОБСЄ, тим самим поклавши край блокаді, спровокованій захопленням одного з сепаратистів українськими урядовими військами.

Джерело: Reuters

Спостерігачі з Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) були заблоковані в своєму готелі в Донецьку, контрольованому сепаратистами, більше тижня. У зв'язку з цим, вони були змушені призупинити свою патрульну місію.

ОБСЄ, головний орган безпеки в Європі, була заблокована після захоплення військовослужбовця незаконних збройних формувань Андрія Косяка 13 жовтня. Сепаратисти зажадали допомоги від ОБСЄ, щоб домогтися його звільнення.

Нагадаємо, за даними українського слідства, Косяк жив в Алчевську і в 2017 році вступив до НВФ «6-й окремий механізований козачий полк ім. М. Платова» так званої народної міліції ЛНР. Бойовик стежив за пересуваннями українських підрозділів, передаючи інформацію для координації і боїв.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ була розгорнута на сході України з моменту початку війни між українськими військами і Росією і підтримуваними нею силами, внаслідок якої загинуло 14 тисяч осіб.

Пізно ввечері в суботу свідок Reuters бачив, як демонстранти розбирали намети, розбиті біля готелю Park Inn в центрі міста, і спостерігачі ОБСЄ, виходили з будівлі.

Причиною припинення протесту стало погіршення ситуації з COVID-19

Одна з протестуючих на місці, яка не вказала свого імені, назвала погіршення ситуації з COVID-19 причиною припинення протесту.

Так званий міністр закордонних справ самопроголошеної "Донецької Народної Республіки" Наталія Никонорова заявила, що протестуючі зняли блокаду перед забороною публічних заходів, яка починає діяти в понеділок через пандемію.

«З понеділка акція протесту буде незаконною», - сказала Никонорова в телефонному коментарі журналістам.

В ОБСЄ не відразу відповіли на запит про коментар. У середу чинний голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Швеції Анн Лінде висловила глибоку стурбованість з приводу ситуації в готелі.

«Не може бути ніяких виправдань для втручання в роботу місії в будь-якій формі», - заявила вона в заяві.

Аналогічний протест проти ОБСЄ скасували в Горлівці

Сепаратисти також заблокували готель зі спостерігачами ОБСЄ в сусідній Горлівці, але швидко скасували цей протест.

Західні дипломати вважають, що сепаратисти могли використовувати обмеження, пов'язані з коронавірусом, як привід для припинення блокади.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?