В онлайн-кінотеатрі Держкіно з’явились два військові фільми про УПА та Донбас
Категорія
Культура
Дата публікації

В онлайн-кінотеатрі Держкіно з’явились два військові фільми про УПА та Донбас

В онлайн-кінотеатрі Держкіно з’явились два військові фільми про УПА та Донбас
Джерело:  online.ua

Держкіно презентує документальну стрічку франко-української режисерки Маші Кондакової "Вона та війна" у власному онлайн-кінотеатрі. Режисер, працюючи над проєктом, спостерігала за трьома героїнями: «Лерою» (Валерія), «Лютиком» (Іра) та «Відьмою» (Олена). Проводила з ними багато часу поза зйомками і прагнула передати їхнє життя максимально правдиво — тож у фінальному монтажі картини багато довгих планів, які не перериває навіть важка тиша.

Джерело: Держкіно

Під час роботи на фронті героїня фільму, журналістка Валерія Бурлакова вирішила стати військовою. Незабаром дівчина зустріла свого коханого з позивним «Морячок», капітана бомбового загону. Після його смерті війна затягнула жінку ще глибше.

Довгий час друга героїня фільму Маші Кондакової «Відьма» (Олена Любинецька) була проти самої ідеї розв'язувати будь-яке питання силою та зброєю. Але настала мить, коли Олена не змогла залишитися осторонь. Вона пішла у військкомат, записалася у резерв Української Армії, щоб бути готовою захистити своє місто та свою майбутню дитину.

У процесі рятувальної місії Ірина Івануш на прізвисько "Лютик" наступила на протипіхотну міну і втратила обидві ноги. До цього дівчина була лікаркою, волонтерила від початку конфлікту. Тепер їй доводиться боротися в Києві, далеко від фронту, щоб завоювати своє нове місце в суспільстві. Жінка стала третьою героїнею фільму Кондакової.

Другою стрічкою, яку з нагоди сьогоднішнього свята в онлайн-кінотеатрі презентувало Держкіно, став фільм "Страчені світанки" Григорія Кохана про трагічні повоєнні роки братовбивчої війни в Заході України, під час якої УПА боролася з більшовиками. В часи, коли жителів примушували відмовлятися від приватного господарства і працювати колективно, а деяких вагонами вивозили на північ Радянського Союзу, знаходилися й ті, хто не збирався так просто здаватися. Вони всіма силами намагалися відстояти своє право жити так, як хочеться, а не як вирішила влада.

Режисером картини став Григорій Кохан, автор сценарію – Григорій Штонь, художник-постановник – Василь Заруба, композитор – Олег Ківа. Головні ролі виконали Сергій Романюк, Георгій Морозюк, Анастасія Сердюк, Володимир Терещук. Фільм створений на Національній кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка у 1995 році.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?