В ООН оцінили наслідки витоку на газопроводах РФ Північний потік
Категорія
Світ
Дата публікації

В ООН оцінили наслідки витоку на газопроводах РФ Північний потік

В ООН оцінили наслідки витоку на газопроводах РФ Північний потік
Джерело:  online.ua

Представники Програми ООН з навколишнього середовища повідомили, що витоки газу в системах російських трубопроводів "Північний потік" та "Північний потік-2" викликали наймасштабніший разовий викид метану в історії, завдавши серйозної шкоди навколишньому середовищу. 

Джерело:   Reuters

Що відомо про наслідки витоку газу на Північних потоках

Зокрема, дослідники з Міжнародної обсерваторії викидів метану зафіксували величезний шлейф висококонцентрованого метану, парникового газу, набагато більш сильнодіючого, але більш короткоживучого, ніж вуглекислий газ

Це дійсно погано, швидше за все, це найбільший з будь-коли виявлених викидів, - зазначає керівник абсерваторії  Манфреді Кальтаджіроне.

За допомогою супутників для моніторингу викидів метану дослідники з  GHGSat оцінили швидкість витоку з однієї з чотирьох точок розриву у 22 тис 920 кг на годину.

Це еквівалентно спалюванню близько 630 тисяч фунтів вугілля щогодини.

Цей показник дуже високий, особливо якщо врахувати, що минуло чотири дні після початкового витоку, - зазначають фахівці.

За словами Манфреді Кальтаджіроне, загальний обсяг витоку метану з трубопровідної системи Півничних потоків може бути вищим, ніж у результаті великого витоку, який стався в грудні на шельфових родовищах нафти і газу в мексиканських водах Мексиканської затоки, в результаті якої розлилося близько 100 метричних тонн метану на годину.

Великі витоки, які раптово сталися в газопроводі "Північний потік", що йде з Росії до Європи, породили безліч теорій, але мало чітких відповідей про те, хто чи що завдав шкоди. І Росія, і Європейський Союз припустили, що вибухи вчинили диверсанти.

Європа та Сполучені Штати ввели санкції проти Москви у відповідь на її вторгнення в Україну, що викликає побоювання, що Кремль спробує позбавити Європу найважливіших постачань енергоресурсів до зими.

За словами Кальтаджіроне, якою б не була причина, пошкодження трубопроводу є проблемою, що виходить за межі енергетичної безпеки.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?