В ООН викрили спроби російського агресора наново "колонізувати" Крим
Категорія
Політика
Дата публікації

В ООН викрили спроби російського агресора наново "колонізувати" Крим

В ООН викрили спроби російського агресора наново "колонізувати" Крим
Джерело:  online.ua

Російський агресор намагається “колонізувати” захоплений український Крим. Така обурлива політика проводиться завдяки фактичному виселенню незгідних з окупованим режимом громадян та заселенням на пів острів росіян. Таку тему підняли на віртуальному засіданні високого рівня Організації Об’єднаних Націй за формулою “Арріа”. Виступила з відповідними тезами координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

“Цивільні особи змушені залишати Крим та виїжджати на материкову Україну, щоб захисти себе та свої сім’ї від широкомасштабних та систематичних порушень прав людини. Водночас сотні тисяч людей прибувають до Криму з РФ у рамках політики прямого та непрямого переміщення. У час, коли світ намагається позбутися наслідків колоніальних практик минулих століть, Росія робить протилежне: вона колонізує частину територію України шляхом зміни демографічного складу”, - стверджує експертка.

Томак звернула увагу на погану ситуацію з правами людини в Криму після окупації пів острова російськими військами з 2014 року. Це зафіксовано у тематичних звітах Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, резолюціях Генасамблеї. Російський агресор передбачувано ігнорує відповідні документи й рішення, разом з прямими зверненнями інших держав.

“На сьогодні щонайменше 108 українських громадян перебувають в ув’язненні в Криму та території РФ через політично вмотивовані справи. Більшість з них – кримські татари, 50 з них – активісти “Кримської солідарності”, групи хоробрих людей, які документують порушення прав людини у Криму та надають гуманітарну допомогу сім’ям політичних в’язнів”, - наголосила координаторка.

Нагадаємо, засідання скликали представники Великої Британії, США, Франції, Норвегії, Естонії, Ірландії — учасниками Радбезу ООН, а також Україною.

Як повідомляв ONLINE.UA, низка інцидентів з російським опозиціонером Олексієм Навальним, який спочатку пережив замах з отруєнням, а після був ув’язнений з порушенням законодавства, стала резонансною у всьому світі — вона призвела до нових санкцій проти Кремля. У п’ятницю, 12 березня, представники 45 країн звернулися зі спільною заявою до Ради Організації Об’єднаних Націй з прав людини з вимогами до РФ про звільнення ув’язненого політика.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?