В ООН висунули українській владі нову вимогу щодо ОРДЛО
Категорія
Україна
Дата публікації

В ООН висунули українській владі нову вимогу щодо ОРДЛО

В ООН висунули українській владі нову вимогу щодо ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Моніторингова місія ООН знову звернулася до української влади через порушення прав людей на території окупованого Донбасу. В організації закликають офіційний Київ дозволити на законодавчому рівні можливість всім пенсіонерам ОРДЛО отримувати пенсію, так як зараз її виплачують тільки тим, хто оформив статус переселенця. В ООН нагадали, що у Верховній Раді вже зареєстрований законопроект №2083д, який передбачає скасування обов'язкової реєстрації жителів так званих "ЛНР" і "ДНР" як ВПО для отримання пенсійних виплат. Про це йдеться в звіті місії за період з 1 серпня по 31 жовтня 2020 рік, який оприлюднила організація, передає ONLINE.UA.

"Зараз пенсіонери, які живуть на непідконтрольних територіях, змушені реєструватися в якості переселенців, щоб отримувати виплати. Для цього їм потрібно їздити на підконтрольну уряду України територію. Але жителі Донбасу стикаються з додатковими труднощами, викликаними пандемією коронавіруса. Зокрема, була значно обмежена свобода пересування через КПВВ на лінії зіткнення ", - йдеться в звіті моніторингової місії ООН в Україні.

В ООН також закликали українську владу забезпечити безперебійний перетин людей лінії розмежування на Донбасі і не обмежувати роботу КПВВ, незважаючи на пандемію коронавіруса. Там нагадали, що отримання пенсії - право людини, яку вона заробила багатьма роками праці, і підкреслили те, люди не винні в тому, що вони виявилися на території, непідконтрольній уряду.

Важливо відзначити, що українська влада регулярно підсилює підтримку жителів окупованого Донбасу, які зіткнулися з серйозними труднощами в період пандемії коронавіруса. В першу чергу мова йде про пенсіонерів, які в зв'язку з карантином не можуть виїхати на підконтрольну Україні територію і замінити банківські картки, у яких закінчився термін дії. Ощадбанк продовжив термін дії таких карток до весни 2021 року. Також на Донбасі відкрили нові КПВВ, облаштовані сучасними сервісними центрами, але бойовики заблокували їх роботу, тому перетин нових пунктів пропуску людьми поки неможливо.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що бойовики ОРЛО в черговий раз підтвердили, що проблеми українців на Донбасі їх не хвилюють і вони воюють проти України тільки заради інтересів президента РФ Володимира Путіна, який їх посильно підтримує фінансовим забезпечення та зброєю. На цей раз вони позбавили пенсіонерів пільгового вугілля, яким люди опалювали свої будинки в зимовий період.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?