Бойовики ухвалили нове рішення проти пенсіонерів на Донбасі
Категорія
Україна
Дата публікації

Бойовики ухвалили нове рішення проти пенсіонерів на Донбасі

Бойовики ухвалили нове рішення проти пенсіонерів на Донбасі
Джерело:  online.ua

Бойовики ОРЛО в черговий раз підтвердили, що проблеми українців на Донбасі їх не хвилюють і вони воюють проти України тільки заради інтересів президента РФ Володимира Путіна, який їх посильно підтримує фінансовим забезпеченням та зброєю. На цей раз вони позбавили пенсіонерів вугілля, яким люди опалювали свої будинки в зимовий період. Команда Офісу омбудсвумен України Людмили Денисової б'є на сполох через обурливе рішення бойовиків так званої "ЛНР", які знову обманюють українців і піддають людей небезпеці. Про скасування видачі побутового вугілля жителям ОРЛО повідомив представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини в Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський. Він пояснив, що стоїть за цим рішенням бойовиків і як тепер доведеться виживати пенсіонерам окупованого Донбасу, передає ONLINE.UA.

"Встановлено, що окупаційні служби РФ в ОРЛО внесли зміни до так званий «Гірничий закон». Цими змінами окупаційні служби РФ скасовують забезпечення побутового палива для пенсіонерів та працівників вугільних підприємств (мається на увазі вугілля в чистому вигляді). Замість вугілля окупаційні служби РФ в ОРЛО пропонують пенсіонерам та шахтарям отримати соціальну допомогу в розмірі 5400 руб (одноразово). Цих коштів вистачить тільки на 1 тонну вугілля, а для опалення в осінньо-зимовий період потрібно 3,5-5 тонн вугілля ", - пояснив Лисянський.

Він підкреслив, що такі обурливі дії окупаційних адміністрацій РФ в ОРЛО безпосередньо пов'язані з ліквідацією шахт. Лисянський нагадав, що багато шахтарських селищ в ОРЛО не газифіковані і опалюються виключно вугіллям, яке люди отримували з шахт. Зараз робочі шахти залишилися тільки в містах Краснодон, Свердловськ, Ровеньки та Антрацит, а на решті половині ОРЛО (а це близько 60% окупованої Луганській області) люди тепер змушені купувати вугілля у власників так званих копанок або "вугільних підприємців", які оптом купують вугілля , а потім перепродують його місцевому населенню. І все це, за словами Лисянського, бойовики роблять для того, щоб підняти реалізацію вугілля, що видобувається в копанках, і заробити на "копальниках", яких особисто "кришують".

"У зв'язку з тим, що отримання соціальної допомоги, яку пропонують служби РФ в ОРЛО вельми проблематично (оформлення купи довідок та ін.), є ризик що багато пенсіонерів і шахтарські сім'ї зовсім залишаться без вугілля або будуть змушені купувати його самостійно. Якщо навіть людина отримає цю допомогу (5400 руб.), то на ці кошти буде неможливо забезпечити себе і сім'ю вугіллям на осінньо-зимовий період ", - додав Лисянський.

Важливо відзначити, що тільки в 2020 році році в ОРЛО окупаційні служби РФ закрили 19 шахт, а в ОРДО 22 шахти. Багато з них були містоутворюючими підприємствами, які закрили з багатомісячними боргами по заробітній платі робітникам. Через це насильно звільнені гірники вдаються до страйків, але каральні окупаційні органи заарештовують активістів, а "влада" закриває очі на проблеми людей.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що на окупованому Донбасі вже настала екологічна катастрофа, неминучі наслідки якої небезпечні не тільки для України, але і для Європи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?