В ООН визнали акти катування військовими РФ полонених українців
Категорія
Україна
Дата публікації

В ООН визнали акти катування військовими РФ полонених українців

В ООН визнали акти катування військовими РФ полонених українців
Джерело:  online.ua

Незалежна міжнародна комісія з розслідувань фактів порушень прав людини підготувала доповідь, яку 20 березня має представити Радбезу ООН. Відповідно до неї, російські військові злочинці жорстко били та знищались з українських військовополонених, проводячі їм так звані "сесії з денацифікації. 

Джерело: доповідь Комісії

Окупанти катують українських військовополонених

Зазначається, що військовополонених українців також катували струмом, використовуючі військовий телефон, російські кати називали це "дзвінком Путіну".

Представники комісії зафіксували повсюдне і систематичне застосування тортур і жорстокого поводження з боку російської влади щодо осіб, утримуваних на окупованих територіях України та в РФ.

Особливо жорстокі катування застосовувалися щодо діючих або колишніх військовослужбовців українських збройних сил та пов’язаних з ними осіб, зокрема їх родичів, - зазначається у доповіді комісії.

Представники комісії наголошують, що жертвами російських військових ставали місцеві українські чиновники на окупованих територіях, співробітники правоохоронних органів, працівники Запорізької АЕС, цивільні особи, які підтримують Україну.

Тортури зазвичай поєднувалися з тривалими допитами. Жертвам часто зв’язували руки чи надягали наручники, зв’язували ноги, закривали очі капюшоном або зав’язували стрічкою, одягали мішки або щось із речей на голову, - підкреслюється у доповіді комісії.

Що розповідають колишні військовополонені українці 

За словами колишніх українських військовополонених, представники російської влади та військові називали їх "фашистами", "нацистами" та "терористами" та влаштовували їм так звані "сесії з денацифікації", піддаючі жорстоким побоям.

За словами постраждалих військовополонених українців, часто їх били прикладами, кийками, застосовували електрошокери, піддавали згвалтуванням та тривалому перебуванні на холоді.

А в деяких випадках "катування супроводжувалися стратами".

Комісія також встановила, що на територіях, які перебували під тривалим контролем Росії, та в більш постійних місцях ув’язнення застосовувалися додаткові методи тортур.

Одним із таких методів було ураження електричним струмом за допомогою військового телефона, відомого як "тапік", підключеного до електричного кабелю з затискачами на ногах, пальцях або статевих органах чоловіків. Нападники називали це "дзвінком Леніну" або "дзвінком Путіну, - доповідають представники комісії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?