В ОП звинуватили монополістів пального у змові через регулювання ринку
Категорія
Економіка
Дата публікації

В ОП звинуватили монополістів пального у змові через регулювання ринку

В ОП звинуватили монополістів пального у змові через регулювання ринку
Джерело:  online.ua

В Офісі президента України заявили про монополістську змову, яка сталася упродовж останніх днів на внутрішньому ринку автомобільного пального.

Джерело: Укрінформ

За словами заступниці керівника адміністрації Юлії Свириденко, рішення про державне регулювання на ринку було ухвалено вимушено - через нецивілізованість цього ринку.

Натомість компанії відреагували на це зняттям з продажу брендових категорій пального, оскільки встановлені державою ціни нібито не дозволяють без збитків його продавати.

“Зняття з продажу брендового пального - чергова демонстрація монопольної змови. Жодна з мереж не везе спеціально окреме пальне для його використання як брендового. Про це свідчать дані щодо імпорту нафтопродуктів. Пальне стає брендовим, коли прямо на нафтобазі менеджмент мережі АЗК додає в пальне спеціальну присадку, ціна якої майже не впливає на ціну брендового пального. Проте додаткова ціна, яку платять покупці, - майже 50 дол. на тонні”, - стверджує посадовиця.

Вона зауважила, наразі немає жодних підстав для обмеження продажу брендового пального, бо в Україні присадки та базове пальне наявні у достатній кількості.

“Єдина мета - тиск на уряд”, - вважають в адміністрації Володимира Зеленського.

Держрегулювання цін на пальне

У Кабінеті міністрів у п’ятницю, 14 травня, ухвалили рішення щодо встановлення граничних торгівельних надбавок на пальне на період, поки чинний карантинний режим через поширення коронавірусу COVID-19.

Продавці пального повинні враховувати цю надбавку під час встановлення роздрібної ціни, що реалізується через мережу АЗС. Встановлення максимальної торговельної надбавки не стосується преміального пального, тільки на бензини марок А-92, А-95 та дизельне пальне.

Утім, це не завадило низці компаній оголосити про припинення реалізації преміум-пального на своїх АЗС. Пояснення - нові ціни завдають буквально збитків замість прибутку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?