Мінекономіки виступило з новим прогнозом щодо майбутнього відновлення України
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінекономіки виступило з новим прогнозом щодо майбутнього відновлення України

Мінекономіки виступило з новим прогнозом щодо майбутнього відновлення України
Джерело:  online.ua

Становище української економіки на тлі довготривалої кризи, спровокованої коронавірусом COVID-19 і карантином, продовжує залишатися складним, однак з’явилася позитивна тенденція — з такою тезою виступили в Мінекономіки.

Джерело: прогноз відомства

За даними фахівців Департаменту стратегічного планування, у першому кварталі економіка скорочувалася, а показник падіння реального ВВП у Держстаті оцінили на 2%.

“У другому кварталі 2021 року економічне відновлення хоч і продовжуватиме залежати від частоти, тривалості та ступеню жорсткості карантинних обмежень, проте з урахуванням низької бази порівняння минулого року та процесів вакцинації як у світі, так і всередині країни, вийде на позитивний тренд”, - говориться у заяві відомства.

Згідно з попередніми висновками спеціалістів Держстату, найбільш деструктивним для економіки України падінням став другий квартал 2020 року. Тоді скорочення ВВП сягнуло 11,2%.

Статистика щодо другого кварталу 2021 року буде позитивною, оскільки для порівняння буде обрано надзвичайно низьку базу.

Розвиток економіки України

На рівні Кабінету міністрів було ухвалено Прогноз економічного і соціального розвитку держави на період 2021 - 2023 років. Відповідно базовому сценарію, ВВП зростатиме близько 4,6% упродовж 2021 року, в 4,3% у 2022-му, а також на 4,3% у 2023-му.

Дані урядових структур вказують на фактичне падіння української економіки упродовж 5 останніх кварталів поспіль. Скорочення реального ВВП почалося в I кварталі 2020 року і склало 1,2%, В II кварталі було зафіксовано падіння на 11,2%, в III кварталі — на 3,5%, IV кварталі — на 0,5%.

Ще раніше представники Державної служби статистики уточнювали, що за підсумками 2020 року економіка України втратила близько 4% ВВП. Реальні висновки виявилися трохи позитивнішими, аніж урядові прогнози. Останні передрікали падіння до 4,8% ВВП.

Причиною карколомного падіння стала коронакриза, яка вразила весь світ без винятку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?