В ОРДЛО відповіли ультиматумом на пропозицію України по Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

В ОРДЛО відповіли ультиматумом на пропозицію України по Донбасу

В ОРДЛО відповіли ультиматумом на пропозицію України по Донбасу
Джерело:  online.ua

Так звана "влада ДНР" поставила Україні черговий зухвалий ультиматум. Окупанти заявили, що поки українська влада не сяде за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО, ніяких виборів не відбудеться. Представниця незаконного угруповання Наталія Никонорова підкреслила, що бойовики погодяться на вибори тільки коли буде прийнятий закон про особливий статус Донбасу з узгодженими з окупантами пунктами, а також прийнятий закон про недопущення переслідування учасників збройного конфлікту. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ТАСС.

Таким чином представниця окупантів відреагувала на заяву глави МЗС України Вадима Пристайка, який кілька днів тому повідомив, що Київ готовий піти на компроміс по Донбасу. Зокрема, українська влада готова, щоб у спільному патрулюванні під час місцевих виборів брали участь так звані представники громад Донбасу, але тільки ті, які не брали участі в незаконних збройних формуваннях.

"Кордон нашого компромісу, що ми готові залучити до, на момент проведення виборів і коли ситуація покращиться до стану нормальності, ми готові залучити, назвемо їх представники місцевих громад. Ідеально, щоб вони ніколи не стояли на блокпостах, навіть без Калашникова, а це були інші люди. І такі люди є. Підростає молоде покоління, яке не замарано в убивствах, які не замарані у війні з нами", - пояснив умови компромісу Пристайко.

Окупанти "ДНР" нахабно заявили, що слова Пристайко далекі від реальності. Вони в черговий раз заявили, що не допустять проведення виборів в ОРДЛО, поки Київ не виконає їхні умови.

"Межі реальності такі, що попереду у Києва тільки розчарування - всім вигадкам Пристайка про Мінські угоди судилося розбитися об юридично закріплені зобов'язання України", - зухвало заявила Никонорова.

Її підтримали "колеги" з так званої "ЛНР". Окупанти Луганській області також висунули чергові умови Києву.

"Перш, ніж будувати плани щодо забезпечення безпеки виборів, треба б виконати передумови їх підготовки: сформувати повноцінний особливий статус Донбасу в українському законодавчому полі, за погодженням з представниками Донбасу в контактній групі внести зміни до Конституції і закріпити його постійний характер, прийняти нові законодавчі та підзаконні акти для реалізації особливого статусу і скасувати або змінити ті, які йому суперечать ", - відреагував на плани Києва по Донбасу "глава МЗС ЛНР" Владислав Дейнего.

Нагадаємо, на переговорах в нормандському форматі в Парижі 9 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський і російський глава Володимир Путін піднімали питання виборів на Донбасі. Український глава пропонував організувати вибори буквально через півтори доби після виведення російських  військ з ОРДЛО. Путін не погодився з такою ідеєю і відмовився повертати під український контроль неподвласного Києву відрізка кордону України з РФ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що закон про вибори на Донбасі фактично прийнятий в Україні. Він дозволяє провести голосування в ОРДЛО за українським законодавством, як і прописано в Мінських угодах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?