В Португалії розгорівся скандал після вбивства українця в аеропорту
Категорія
Світ
Дата публікації

В Португалії розгорівся скандал після вбивства українця в аеропорту

В Португалії розгорівся скандал після вбивства українця в аеропорту
Джерело:  online.ua

В Португалії набирає обертів скандал, який спалахнув після того, як стало відомо, про смерть громадянина України в ізоляторі аеропорту Лісабона після затримання. Варто зазначити, що інцидент стався ще у березні 2020 року. 40-річного Ігоря Гоменюка затримали в аеропорту Лісабона за спробу в’їхати в країну без дійсної візи. Невдовзі він помер в ізоляторі. Трьох офіцерів SEF, причетних до інциденту, згодом затримали та висунули їм звинувачення у вбивстві. Однак уже 10 грудня стало відомо, що на тлі цього гучного скандалу вирішила піти у відставку очільниця Служби у справах іноземців та кордонів Португалії (SEF) Кріштіна Гатоеш. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на Reuters та португальський RTP.

За словами місцевих журналістів, останні декілька тижнів чиновниця перебувала під тиском після того, як в інтерв'ю ЗМІ заявила, що загиблий в ізоляторі Лісабону українець "явно зазнав катувань". Після цього в МВС країни повідомили, що Кріштіна Гатоеш "за власним бажанням" подала у відставку у рамках реформи, що має на меті більш чітко розділити поліцейські та адміністративні повноваження у питаннях взаємодії з мігрантами та мандрівниками, та використовувати "більш людяний і менш бюрократичний підхід".

В SEF не хочуть поки відповідати, чи відставка Гатоеш пов’язана зі скандалом довкола смерті громадянина України. В МВС Португалії також відмовляються від коментарів. Однак один з депутатів від опозиційної PSD Рікардо Лейте пов’язав її з інцидетом.

 "Коли стали відомі обставини смерті громадянина України в аеропорту Лісабона, відставка була єдиним можливим виходом", — заявив він.

За словами представниці правозахисної групи Humans Before Borders Ану Лоградо, "це перший, хоч і запізнілий крок. Але якщо за цим не буде структурних змін, як пообіцяв глава МВС у березні - цього недостатньо".

Окрім того, нещодавно сама Кріштіна Гатоеш заявила, що не пішла у відставку одразу після інциденту через те, що побачила у цій ситуації "відповідальність, від якої не можна втекти".

"Як би це не було складно, мені треба було з цим розбиратися. Моя відставка не спричинила б ніяких позитивних змін... Потрібно було зробити щось, щоби цей трагічний інцидент ніколи не забули і щоб більше ніхто не пережив того, що сталося з цим громадянином України", — пояснила чиновниця.

Як повідомляв ONLINE.UA, нещодавно в ФСБ РФ відреагували на вбивство українця на кордоні з РФ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?