В РНБО назвали організаторів масштабної кібератаки на державні органи
Категорія
Україна
Дата публікації

В РНБО назвали організаторів масштабної кібератаки на державні органи

В РНБО назвали організаторів масштабної кібератаки на державні органи
Джерело:  online.ua

Заступник секретаря РНБО Сергій Демедюк повідомив, що масштабну кібератаку на сайти державних органів України могли влаштувати білоруські хакери з угрупування UNC1151, що контролюються з білоруською розвідкою.

Джерело:  Reuters

В РНБО звинувачують режим Лукашенко у кібератаці на Україну

Демедюк зазначив, що білоруське хакерське угрупування використовувало програмне забезпечення, схоже на те, яким користуються російські хакери.

При цьому заступник секретаря РНБО додав, що кібератака була лише прикриттям для руйнівних дій за лаштунками.

Псування сайтів була лише прикриттям для більш руйнівних дій, які відбувалися за лаштунками і наслідки яких ми відчуємо в найближчому майбутньому, - повідомив Демедюк.

Він відзначив, що у білоруських хакерів є досвід подібних кібератак на сайти Литви, Латвії, Польщі. Вони також поширюють інформацію, яка засуджує НАТО.

За результатами масштабної кібератаки, що була скоєна у в ніч на 14 січня, перестали працювати близько 70 державних та регіональних українських сайтів.

Сергій Демедюк (фото - (facebook.com/mvs.gov.ua)

Не працювали сайти МЗС, Держслужби з надзвичайних ситуацій, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінфіну та інші.

У той же час прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не має відношення до кібератаки на Україну.

Хто винен у масштабній кібератаці на Україну

Невідомі хакери у ніч з 13 на 14 січня здійснили масштабну атаку на сайти уряду України та окремих міністерств. Представники Центру інформаційної безпеки заявили про російський слід.

За словами українських експертів, попри твердження кіберзлочинців, витоку даних, зокрема персональних, не було.

Як стверджують представники Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, перші дані дають підстави вважати, що атаку замовила російська влада.

Експерти також звертають увагу на те, що останню масову атаку Центр фіксував після використання ЗСУ ударних БПЛА у зоні ООС на Донбасі – тоді кіберзлочинці робили все можливе, щоб зламати сторінки українських ЗМІ та громадських організацій.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?