В РНБО відповіли Зеленському на ідею масової мобілізації
Категорія
Політика
Дата публікації

В РНБО відповіли Зеленському на ідею масової мобілізації

В РНБО відповіли Зеленському на ідею масової мобілізації
Джерело:  NV

Українська влада, військові експерти і міжнародні партнери нашої країни допускають, що Росія знову може напасти на Україну, але вже з півдня. Якщо це станеться, то почнеться велика війна. Про це напередодні заявив президент України Володимир Зеленський, який вважає, що якщо почнеться наступ, то в Україні потрібно буде проводити масову мобілізацію і відправляти воювати всіх - і чоловіків, і жінок. В РНБО відреагували на ідею Зеленського і нагадали президенту, що країна не може воювати "м'ясом", оскільки в бій з ворогом повинні йти навчені люди, які можуть тримати в руках зброю. Таку відповідь на ідею Зеленського озвучив заступник секретаря РНБО, генерал-майор Сергій Кривонос. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на НВ.

"Це [оточення президента] розповідає президенту, що вони це здатні зробити [масово мобілізувати жінок і чоловіків в разі нового нападу Росії]. А ми, які це пройшли і бачили це в своїх реаліях, - ми розуміємо, що навіть якщо теоретично ми зможемо мобілізувати жінок і чоловіків - а навчені ці люди тримати зброю в руках? Ні. Ч хочуть ці люди це робити? Ні ", - пояснив Кривонос.

Генерал-майор Україні нагадав, що патріотизм на рівні держави не підтримується і показником того став 2014 рік. Кривонос вважає, що влада зараз повинна планувати не масову мобілізацію, а виховувати мобілізаційний резерв на ідеологічному рівні, щоб українці хотіли захищати країну, а не втікали від служби.

"2014 рік показав, що величезна кількість мобілізованих йшло воювати, але ще більша кількість - тікала від мобілізації. Тікала. І 2018 рік, коли ввели військовий стан, також показав, що величезна кількість втекла від мобілізації. Тому держава повинна виховувати цей мобілізаційний резерв, і ідеологічно також. Це не за рік досягається. Це по-перше ", - підкреслив заступник секретаря РНБО.

По-друге, зазначив генерал-майор, потрібно навчити людей воювати. Він привів у приклад вірмено-азербайджанську війну, яка, як вважає Крнівонос, показала, що невелика кількість особового складу у взаємодії з технікою при правильно спланованих операціях дозволяє досягти високих результатів.

"Ми повинні розуміти, що, навіть мобілізувавши людей, ми їх повинні ще навчити. Тому що ми ж не воюємо м'ясом, не кидаємо людей десятками тисяч. Тому величезна кількість мобілізованих людей не вирішить питання здатності протидіяти ворогові", - підсумував Кривонос.

Важливо відзначити, що військові експерти вважають, що ризик нападу РФ з Криму насправді існує, але зараз він мінімальний. Однак, вони закликають українські війська в будь-якому випадку підготуватися захищати території України на півдні. Служба зовнішньої розвідки України також не виключає напад Росії з Криму, але все ж там переконані, що Путін навряд чи зважитися знову наступати на Україну.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський озвучив ризики великої війни з Росією і попередив, що якщо вона почнеться, то в Україні доведеться проводити масову мобілізацію і відправляти на війну всіх - чоловіків і жінок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?