В СБУ та ОГПУ пояснили підозру Медведчуку трьома злочинними епізодами
Категорія
Політика
Дата публікації

В СБУ та ОГПУ пояснили підозру Медведчуку трьома злочинними епізодами

В СБУ та ОГПУ пояснили підозру Медведчуку трьома злочинними епізодами
Джерело:  online.ua

Керівник Служби безпеки Іван Баканов та генеральна прокурорка Ірина Венедіктова провели у вівторок, 11 травня, спільну пресконференцію з приводу підозр проти нардепів Віктора Медведчука й Тараса Козака, які стали фігурантами кримінальної справи про співпрацю з Кремлем.

Джерело: трансляція виступу

За словами очільниці Офісу генпрокурора, йдеться про три епізоди, які пов'язані з державною зрадою та розкраданню в окупованому Криму.

"Сьогодні, за результатами проведеної роботи, Медведчуку і Козаку повідомлено про підозру у вчиненні державної зради і замаху на розграбування національних ресурсів на тимчасово окупованій території Криму", - наголосила вона.

Перший епізод - це кримське газове джерело Глибоке. У 2012 році Медведчук отримав дозвіл на його розробку для "Нових проєктів". Загальні можливості родовища оцінені у 38,85 мільярда гривень.

Так званий кум Володимира Путіна передав російському режиму унікальні дані про джерело ресурсів, збір яких потребував би в іншому випадку цілі роки.

Генпрокуратура наполягає, що 2015 року Медведчук домовлявся з Росієї щодо перереєстрації підприємства з видобутку копалин, які належать до національних ресурсів України.

Брифінг супроводжувався демонстрацією записів телефонних розмов Медведчука з представниками керівництва уряду РФ. Наприклад, були представлені розмови олігарха з заступником прем'єр-міністра, які торкалися перереєстрації ліцензій на бізнес в окупованому Криму.

На питання про обсяг матеріальних збитків для української сторони Баканов уточнив, що наразі зарано його вираховувати. Лише додав, що Медведчук міг отримати право близько на 2% ресурсів, які можна видобути в Чорноморському шельфі, а це - мільярди гривень.

Станом на вечір 11 травня відомо, що спецслужби не змогли потрапити до маєтку Медведчука, оскільки охрана їх не пускає та наполягає, що його там немає. Натомість Баканов заявив, що силовики впевнені - олігарх в Україні та може знаходитися саме у цьому помешканні.

Його поплічник Козак знаходиться на території Росії вже тривалий час. Ймовірно, нещодавно він спрямував на відпочинок.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?