В Twitter поширилася теорія про походження коронавірусу від лобстерів з США. Вчені підозрюють Китай
Категорія
Світ
Дата публікації

В Twitter поширилася теорія про походження коронавірусу від лобстерів з США. Вчені підозрюють Китай

В Twitter поширилася теорія про походження коронавірусу від лобстерів з США. Вчені підозрюють Китай
Джерело:  online.ua

Вчені з Оксфордського університеті виявили в соцмережах скоординовану кампанію по поширенню нової теорії походження коронавірусу. Понад 500 акаунтів у Twitter, які науковці пов'язують з Китаєм, опублікували практично одне й те саме повідомлення із твердженням, що коронавірус з’явився на ринку в Ухані через партію лобстерів з американського штату Мен. 

Джерело: NBC news.

У середині вересня Марсель Шлібс, дослідник дезінформації з Оксфордського університету, помітив появу нової дивної теорії походження коронавірусу.

Чжа Лію, генеральний консул Китаю в Калькутті, опублікував у Твіттері нічим необґрунтовану заяву про те, що Covid-19 міг бути імпортований до Китаю зі США із партією лобстерів з Мен, яка була доставлена на ринок морепродуктів в Ухані в листопаді 2019 року.

Шлібс виявив мережу з понад 550 облікових записів у Twitter, які поширювали майже ідентичне повідомлення, перекладене на кілька мов — у тому числі англійську, французьку, іспанську, польську, корейську та навіть латинську.

Цікаво, що дописи не тільки були ідентичними, а й публікувалися в один і той же інтервал часу - з 8 до 11 ранку CST (China Standard Time). Вся програма, на думку дослідників, тривала близько 18 місяців.

За словами Шлібса, деякі з облікових записів були «невитонченими маріонетками» з дуже малою кількістю або зовсім без підписників, в той час як інші, схоже, були акаунтами, які колись були автентичними, але були викрадені та перероблені для поширення дезінформації.

Серед «пропагандистів» траплялися і облікові записи різних вчених, посиланнями на які пообіцяли поділитися дослідники.

Науковці впевнені, що це скоординована кампанія дезінформації. Раніше китайські ЗМІ вже писали, що коронавірус міг потрапити на ринок Уханя із партією заморожених продуктів.

Це не перша спроба Китаю звинуватити США

За інформацією видання, це вже третя чи четверта спроба офіційних осіб КНР якимось чином пов'язати спалах коронавірусу зі США. Незалежно від того, вірять у цю версію люди чи ні, вона може викликати недовіру до офіційних теорій.

Соцмережа Twitter уже заблокувала ці облікові записи відповідно до власної політики поширення інформації про коронавірус. В компанії кажуть, що може знадобитися кілька місяців, щоб встановити, чи справді вони пов'язані з китайським урядом. Наразі Twitter не вдалося виявити жодного зв'язку з Китаєм.

Через те, як швидко команда Шлібса виявила мережу дезінформації, «вплив на реальний світ, ймовірно, був незначним», вважає вчений.

Прес-секретар посольства Китаю у Великій Британії Кай Янь заявив, що Китай «проти створення та поширення дезінформації».

Чому саме лобстери?

Промисловість лобстерів штату Мен вже кілька років потерпає через торговельні війни США і Китаю. Згідно з даними Бюро перепису населення США, експорт американських живих лобстерів до Китаю, основного покупця морепродуктів, впав більш ніж на 40 відсотків у 2019 році після того, як Китай ввів великі мита на американських лобстерів під час торговельної війни президента Дональда Трампа з Китаєм. Експорт американських лобстерів до Китаю відновився у 2020 році, коли Китай пом’якшив обмеження для цієї галузі. Але деякі експерти стурбовані можливістю майбутніх санкцій на морепродукти з боку Китаю.

В деяких дописах посилаються на звіт Всесвітньої організації охорони здоров’я, опублікований у березні, в якому говориться, що SARS-CoV-2 може виживати в заморожених і охолоджених продуктах та упаковці протягом тривалого часу, що забезпечує «наукову основу для можливості», що імпорт може передати вірус.

Читайте також:

  • Штам коронавірусу "Дельта плюс" з Великої Британії вже в Україні – РНБО.

  • Це не кажан. В РНБО озвучили свою версію походження COVID-19.

  • МОЗ підтвердило необхідність бустерної вакцинації в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?