В Україні через війну фактично не залишилось олігархів — Bloomberg
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні через війну фактично не залишилось олігархів — Bloomberg

В Україні через війну фактично не залишилось олігархів — Bloomberg
Джерело:  online.ua

Українські олігархи втратили політичний вплив та свої активи внаслідок російського вторгнення, через що фактично перестали бути олігархами. Проте залишається небезпека виникнення нових, що поставить під загрозу відбудову України після війни.

Джерело: Bloomberg

Поява нових олігархів є ризиком для України

У грудні Міжнародний валютний фонд назвав відновлення "олігархічних інтересів" одним з ключових ризиків для реформ та майбутнього зовнішнього фінансування.

Колишня голова НБУ Валерія Гонтарева сказала виданню, що закордонні донори не бояться старих олігархів.

Вони бояться нових, які можуть живитися планом Маршалла для України.

Вона зазначила, що допомога повинна бути прив’язана до прогресу в показниках реформ і під час війни.

За словами Гонтаревої, парадокс полягає в тому, що Україні все ще можуть знадобитися деякі олігархи — ті, хто почав грати за правилами, — щоб вони залишилися та реінвестували, а не виводили свої гроші на безпечніші ринки за кордоном.

За словами європейського дипломата, ключові союзники з країн Великої сімки тиснуть на уряд у Києві, щоб він негайно відновив програми реформ щодо корупції.

Як Україна бореться з корупцією

Для боротьби з корупцією в Україні були створені нові суди та спеціальні прокуратури.

У 2021 році був прийнятий антиолігархічний закон, який виявився суперечливим: критики та деякі міжнародні партнери України стурбовані тим, що він може обмежити свободу ЗМІ та бути відкритим для політичних зловживань, водночас не реформуючи інституції.

Проте досі не вистачає очищення судової та податкової системи, а також оцифрування державних процедур, які б забезпечили прозорість.

За словами нинішніх і колишніх посадовців, без цих кроків корупція в урядових міністерствах ризикує знову отруїти майбутнє України.

Видання зазначає, що Україна стає все більш централізованою та мілітаризованою державою. Деякі критики навіть почали хвилюватися, що Зеленський веде Україну на шлях, який може перешкодити поверненню до ліберальнішого післявоєнного порядку.

Більше великих компаній було взято під контроль уряду, включно з найбільшою нафтовою компанією «Укрнафта» та нафтопереробним заводом «Укртатнафта», обидві з яких контролював олігарх Ігор Коломойський.

Рейтинг Transparency International щодо корупції в Україні залишається найгіршим у Європі після Росії. Проте Україна піднялася зі 142-го місця у світі у 2013 році за щорічним індексом сприйняття корупції Transparency International до 116-го сьогодні.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?