Через блокаду морських портів Україна не може експортувати ключові товари
Категорія
Економіка
Дата публікації

Через блокаду морських портів Україна не може експортувати ключові товари

Через блокаду морських портів Україна не може експортувати ключові товари
Джерело:  online.ua

Блокада Росією українських портів обмежує експорт ключових товарів з України та провокує дефіцит продовольства у світі і загрожує глобальній безпеці.

Джерело:  The New York Times

Росія продовжує блокувати українські порти 

Морська блокада Росією чорноморських портів України обмежила доставку найцінніших експортних товарів - сталі, зерна та добрив - на міжнародні ринки, створюючи дефіцит продовольства, підвищуючи ціни та сприяючи глобальній небезпеці, - йдеться у матеріалі видання.

Автори матеріалу зазначають, що укладена за посередництва представників ООН угода дала змогу експортувати частину пшениці, кукурудзи та соняшникової олії з України, знижуючи дефіцит продовольства у світі та приносячі доходи від експорту до держбюджету.

Як РФ злочинно обмежує експорт товарів з України

Однак при цьому повністю припиненим виявився експорт залізної руди та сталі, який зазвичай транспортують на великих суднах.

Тепер продукцію потрібно експортувати залізницею, а така логістична альтернатива набагато дорожча та складніша. Світові ціни на сталь також різко впали у 2022 році. Ба більше, велика частина вугілля, яке використовується для роботи доменних печей, зараз перебуває під контролем Росії або видобувається поблизу лінії фронту. Через це металургійне виробництво - друга за значимістю галузь країни після сільського господарства, на яку припадає 20% експорту. Але виробництво сталі в країні, яке у 2021 році посідало дев'яте місце у світі, у 2022 році впало на 70%, - зазначають автори матеріалу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?