В Україні хочуть скасувати переведення годинників на літній і зимовий час
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні хочуть скасувати переведення годинників на літній і зимовий час

В Україні хочуть скасувати переведення годинників на літній і зимовий час
Джерело:  online.ua

В Україні хочуть скасувати сезонне переведення годинників. Комітет ВРУ з питань економічного розвитку затвердив відповідний законопроєкт, який передбачає закріплення єдиного київського часу в Україні. Автори законопроєкту підкреслюють, що для переведення годинників на літній і зимовий час немає ніяких підстав, тим більше, що цей часовий перехід негативно позначається на здоров'ї людей. Коли Рада розгляне законопроєкт про скасування переведення годинників в Україні поки невідомо. Документ зареєстрований в ВРУ ще в жовтні минулого року, але поки законопроєкт № 4201 не включали до порядку денного парламенту, хоча до переходу України на літній час залишився лише місяць. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Верховної Ради.

Автором та ініціатором законопроєкту про скасування переведення годинників на літній і зимовий час виступає перший заступник глави парламенту Руслан Стефанчук. Він зазначає, що провів низку консультацій з Національною академією наук України та провідними медичними університетами України, експерти яких підтвердили, що переведення годинників збиває біоритми людей, що негативно відбивається на здоров'ї. Стефанчук підкреслює, що не існує жодного підтвердження, що переведення годинників дозволяє економити електроенергію.

"Реалії життя істотно змінилися і говорити про яку економію не доводиться. У висновках Європарламенту, Національної академії наук України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України відзначається, що переведення годинників немає жодного економічного обґрунтування. Не існує досліджень, в яких було б доведено енергозбереження. У разі необхідності при підготовці законопроєкту до другого читання ми зможемо передбачити можливість надання деяким територіальним громадам права вводити регіональний робочий час. Наше завдання - встановити і закріпити єдиний київський час на всій території України без винятку ", - пояснив Стефанчук, коментуючи законопроєкт про скасування переведення годинників.

Нагадаємо, перехід на літній і зимовий час в Україні почали ще в 1981 році, а в 1996 році переведення годинників регламентували на законодавчому рівні. Таку практику вперше ввели англійці з метою економії електроенергії, але з часом стало зрозуміло, що ця економія зводиться до нуля, тому багато країн відмовилися від переведення годинників. Серед цих країн: Білорусь, Ангола, Ісландія, Китай, Росія, Кенія, Індія, Об'єднані Арабські Емірати, Японія, Південна і Північна Корея і інші.

В Україні вже робили декілька спроб відмовитися від переходу на літній і зимовий час. Але депутати так і не змогли затвердити ініціативу через невдоволення жителів Західної України, де поскаржилися на те, що людям на роботу і дітям в школу доведеться ходити по темряві. Разом з Україною практика сезонного переведення годинників до сих пір використовується більш ніж в 100 країнах світу. У 2018 року жителі Євросоюзу підтримали скасування сезонного переведення годинників. У березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року, після чого Єврокомісія запропонувала країнам ЄС в індивідуальному порядку вибрати зимовий або літній час як постійне. Дискусії з цього питання досі тривають в ЄС. Справа в тому, що в багатьох країнах побоюються неузгодженості загального тимчасового простору.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що перехід на літній час в Україні в 2021 році відбудеться в останню неділю березня. Переводять годинник за традицією о 3 годині ранку в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. При переході на літній час стрілки годинника потрібно буде перевести на годину вперед.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?