В Україні легалізували використання медичного канабісу
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

В Україні легалізували використання медичного канабісу

В Україні легалізували використання медичного канабісу
Джерело:  online.ua

Український уряд ухвалив постанову, згідно з якою деякі препарати на основі канабісу тепер не входять до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Джерело: Кабмін

Що вирішив уряд

В документі звертається увагу на те, що обіг психотропних речовин Дронабінол, Набілон (синтетичний канабіноїд, імітуючий дію ТГК) та Набіксімолс (стандартизований екстракт канабісу з однаковим вмістом ТГК та канабідіолу) допускається лише у формі лікарських засобів або у формі субстанцій, призначених для виробництва, виготовлення таких лікарських засобів.

Що важливо розуміти, ще рік тому Верховна Рада публічно заявляла, що законопроект по легалізації медичного канабісу не потрібен.

Народні обранці стверджували, що для цього достатньо постанови українського уряду, яка переносить коноплю зі списку заборонених речовин в список контрольованих.

В постанові йдеться про 2 препарати на основі канабісу:

  • "Набілон" – застосовується для лікування побічних ефектів хіміотерапії раку (нудоти і блювоти);

  • "Набіксімолс" – для зняття спазмів м'язів при розсіяному склерозі.

Згідно з останніми даними, ці препарати коштують дуже дорого – 2055 дол та 640 дол відповідно.

До слова, в своїй основі вони містять лише хімічну копію канабісу.

Варто звернути увагу на те, що до списку КМУ не увійшов препарат "Епідіолекс" – це ліки від фармрезістентної епілепсії, яких потребують тисячі дітей в нашій країні.

На переконання фахівців, ця постанова лобіює інтереси окремих фармкомпаній.

"Це чисто лобістські дії МОЗ, які відстоюють в Україні інтереси лише двох виробників, замість того, щоб дозволити усім пацієнтам лікуватися ліками на основі медичного канабісу", – прокоментував рішення КМУ очільник благодійної організації "100% Життя" Дмитро Шерембей.

Як уже згадувалося раніше, медичний канабіс – це лікарський засіб, який має знеболювальний, релаксуючий та протисудомний ефекти. Що важливо розуміти, ліки з ним можна використовувати лише за призначенням лікаря.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?