В Україні ліквідують термін обмежено придатний. Як ділитимуть призовників
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні ліквідують термін обмежено придатний. Як ділитимуть призовників

В Україні ліквідують термін обмежено придатний. Як ділитимуть призовників
Джерело:  online.ua

За інформацією уповноваженого Верхновної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, в Україні можуть позбавитись терміна "обмежено придатний" до військової служби і ділити призовників лише на категорії придатних або не придатних.

Джерело: Всеукраїнський телемарафон

Що відомо про зміни у правилах призову на військову службу 

Рішення таке, що потрібно прибрати це "обмежено придатний". Громадянин має бути або придатний до виконання військової служби або не придатний. Якщо в силу свого здоров’я людина не придатна до виконання бойових задач з автоматом в руках прямо на передовій і в нього є, наприклад, проблеми з хребтом. Але він може бути в штабі або в складі ракетних військ, може займатись IT військовим напрямком. Тобто все це треба врегулювати, - пояснює Лубінець.

Він підкреслив, що наразі часто фіксуються випадки, коли чоловіки із гарним здоров'ям потрапляють до категорії "непридатних", тоді як людей із серйозними проблемами із здоров'ям відносять до категорії "обмежено придатні".

Таким чином потрібно показати громадянину, що якщо він придатний, але в нього є проблеми зі здоров’ям, то він придатний для проходження служби в таких-то військах, які, наприклад, не пов’язані з передовою, - підкреслює омбудсмен.

Лубінець додав, що це має бути прозорий та максимально цифровізований для громадян та лікарів процес.

Що відомо про зміни у роботі ВЛК

У вересні Міністерство оборони України затвердило новий розклад хвороб, за яким оцінюється придатність до військової служби, та впорядкувало проходження служби обмежено придатними.

Зокрема, щодо категорії обмежено придатних, то відтепер одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК має приймати постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?