В Україні може зупинитись виробництво хліба
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні може зупинитись виробництво хліба

В Україні може зупинитись виробництво хліба
Джерело:  online.ua

Українські виробники хліба попереджують, що через шалене зростання цін на газ та неможливість підвищити ціни на свою продукцію підприємства можуть зупинитись, адже працюють у збитковому режимі.

Джерело:  delo.ua.

Загроза припинення виробництва хліба

Голова Всеукраїнської асоціації пекарів Юрій Дученко підкреслив, що галузь потребує термінової підтримки від держави в умовах, коли ціни на газ зросли майже в 10 разів.

Усі печі на хлібзаводах працюють на газі, це величезні обсяги для підприємств. Якщо у нас раніше енергоносії становили 10-12% у собівартості, то зараз це вже 20-25%", - повідомив голова ради Об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.

Він підкреслив, що з початку року в Україні на 40% зросли ціни на борошно, у 2 рази зросли тарифи на електроенергію.

Таким чином, собівартість виробництва хліба на сьогоднішній день зросла на 40-50%.

За його словами, якщо минулого року рентабельність виробництва хліба складала 10-12%, то у цьому році вона впала до 2%.

За словами керівника ВАП Юрія Дученко, деяким підприємствам дійсно доведеться закритись.

За прогнозами замдиректора компанії "Сумська паляниця" Константина Шушари, закриття хлібзаводів може початись вже у першому кварталі 2022 року.

Фото - Pixabay.com

Окрім втрати великої кількості робочих місць, зниження купівельної спроможності населення та соціальної напруги в суспільстві, закриття хлібопекарських підприємств також призведе до того, що бюджетні установи – школи, лікарні, дитячі садки та військові частини – залишаться без постачання хліба, а місцеві бюджети у кризовий час залишаться без прибуткового податку від підприємств хлібної галузі.

За словами керівників хлібопекарських підприємств, ситуацію могло б урятувати збільшення ціни на кінцевий продукт для споживача. Однак цього сьогодні виробникам не дозволяють робити торговельні мережі, які дозволяють піднімати ціну на хліб не вище 5% на місяць, при тому, що вже сьогодні стоїть гостра необхідність збільшити його вартість на 30%. Підприємства вже звернулися до торгових мереж з пропозицією переглянути принципи ціноутворення через обставини, що склалися на ринку.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?