В Україні оголошено вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україні оголошено вчителів-переможців премії Global Teacher Prize 2023

Global Teacher Prize 2023

В Україні 7 жовтня оголосили переможців Національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023, яка з 2017 року відзначає вчителів-агентів освітніх змін.

Стали відомі переможці Національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023

В Україні 7 жовтня оголосили переможців Національної премії Global Teacher Prize Ukraine 2023, яка з 2017 року відзначає вчителів-агентів освітніх змін.

Під час церемонії нагородили українських педагогів, які зробили важливий внесок у захист і розвиток освіти під час війни. Фіналістів відзначили у п’ятьох номінаціях.

Кожен із переможців отримав грант в один мільйон гривень на здійснення своєї освітньої мрії.

Номінація “Дошкілля” – нововведення 2023 року. Нагороду отримала вихователька закладу дошкільної освіти з Харкова Вікторія Душина. Відзначили виховательку міністр освіти і науки України Оксен Лісовий та Емануель Абрю, очільник секції освіти UNICEF в Україні.

У номінації "Незламність" нагороду отримала Лариса Фесенко, яка працювала директоркою та викладала англійську мову у "Лісотехнічному ліцеї". Пані Лариса – із села Лісна Стінка, Куп’янського району, Харківської області. Під час війни війни викладачка пережила зраду колег, 45 діб російського полону і втечу в ніч деокупації Куп’янська, повідомляє "Освіторія".

Лауреаткою у номінації "Вибір серцем" стала логопед закладу дошкільної освіти №103 та реабілітаційного відділення міської лікарні у Миколаєві Катерина Якушевська. Востаннє Катерина проводила урок для своїх вихованців 23 лютого 2022 року. Невдовзі російська ракета зруйнувала дитсадок.

Вчителем-новатором 2023 року став учитель фізики із Запоріжжя Максим Гвоздецький, який викладає уже 9 років.

Чоловік навчався у Запорізькому національному університеті на факультеті фізики. Спробувати себе у ролі вчителя Максиму запропонували "випадково", але ця професія стала його покликанням.

Я кажу дітям, що фізика завжди навколо нас. Завдяки ній можна полегшити собі життя та уникнути негативних ситуацій. Я хочу, щоб дітям на уроках було комфортно, цікаво і весело. При цьому намагаюся створити такі умови, щоб вони відчували себе не просто як на уроці, а щоб це була дружня розмова і проведення часу разом. Мене мотивують діти, – розповідає викладач.

Відзнаку у номінації "Молодий вчитель" отримав 23-річний Петро Сітек, викладач громадянської освіти у львівській Школі вільних та небайдужих.

У своїй роботі Петро використовує різноманітні активності, дебати, квести. На його уроках учні знають, що можуть сміливо проявляти будь-які емоції.

Також на своїх уроках він використовує гуманістичну педагогіку, намагається спілкуватися з дітьми "на рівних", використовує мультимедійні презентації.

Освіта може змінити світ, тому що тільки завдяки вихованню покоління ми будемо мати можливість зробити генерацію молодих людей, які будуть творити, а не руйнувати, – переконаний Петро Сітек.

Global Teacher Prize Ukraine – щорічна національна премія для вчителів-агентів освітніх змін. Премія покликана відзначити досягнення вчителя не лише щодо своїх учнів, а й щодо суспільства, та підкреслити важливість педагогів в Україні.

Двоє вчителів з України потрапили до рейтингу Global Teacher Prize

Українці Артур Пройдаков та Людмила Таболіна потрапили до рейтингу 50 найкращих вчителів 2023 року світу від Global Teacher Prize.

Артур Пройдаков – переможець Global Teacher Prize Ukraine 2021 року. Він викладає українську мову та літературу, родом із Кадіївки, що на Луганщині. Проте у 2014 році через російську окупацію полишив домівку

Працюючи у школі в Києві, Артур створив курс української літератури в рамках проєкту "Всеукраїнська школа онлайн".

Вже під час повномасштабного вторгнення він розробив онлайн-курс "Розмовляй" для всіх, хто прагне вивчати українську мову,

Людмила Таболіна – фіналістка премії Global Teacher Prize Ukraine 2019 року. Вона також є вчителькою української мови та літератури.

На початку повномасштабного вторгнення жінка працювала у школі Харкова. Доки не відновили роботу транспорту у місті, Людмила протягом чотирьох місяців долала 11 кілометрів пішки, аби дістатися школи.

Під час активних обстрілів міста заклад освіти перетворився на гуманітарних хаб. Тут шукали притулок жителі зруйнованих будинків.

Наразі Людмила викладає у Києві.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?