В Україні остаточно скасували трудові книжки
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні остаточно скасували трудові книжки

В Україні остаточно скасували трудові книжки
Джерело:  online.ua

15 лютого голова Верховної ради Дмитро Разумков підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі" (зареєстровано як законопроєкт № 3623). Цей закон передбачає скасування трудових книг в паперовому варіанті - дані про трудову діяльність людини тепер будуть вноситься до Держреєстру в електронному вигляді. Крім того закон передбачає автоматичне нарахування пенсій без звернення до органів ПФУ. Даний закон вже переданий на підпис українському президенту Володимиру Зеленському - він підпише його найближчим часом, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

Закон про фактичне скасування трудових книжок в Україні передбачає п'ятирічний перехідний період. Тобто до 2026 року дані з трудових книжок будуть переноситися в реєстр про трудову діяльність українців. Протягом цього періоду можна використовувати як паперові, так і електронні варіанти трудової книжки. Вносити дані до Держреєстру відомостей зможуть працівники та їх роботодавці з накладенням кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих або оцифрованих копій трудової книжки, довідок і т.п. Після внесення відомостей до Державного реєстру роботодавець буде зобов'язаний віддати працівникові оригінал паперової трудової книжки під підпис.

Важливо відзначити, що страховий стаж буде обчислюватися за даними, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, в тому числі і за даними про трудову діяльність. Стаж нараховуватимуть і за ті періоди, за які не внесені дані до Держреєстру, на умовах, передбачених діючим раніше законодавством. А це означає, що українці зможуть підтвердити свій стаж даними з трудової книжки за період до вступу в силу цього закону.

Головною перевагою запровадження електронних трудових книжок в Україні стане автоматичне призначення пенсій. Українцям більше не потрібно буде звертатися до Пенсійного фонду, збирати довідки, доводити свій стаж і підтверджувати його. При цьому, якщо виникнуть суперечки в призначенні виплат, то можна буде подати документи і провести перерахунок. Електронний документ з інформацією про трудовий стаж кожен українець зможе отримати онлайн. Для цього потрібно оформити електронний цифровий підпис. Але в Кабміні розглядають можливість використовувати технологію BankID, щоб людина могла ідентифікуватися в держреєстрі за допомогою банківської картки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кабмін планує змінити трудові відносини в Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?