В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої: чому це важливо
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої: чому це важливо

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої: чому це важливо
Джерело:  online.ua

В Україні за прикладом 107 країн світу планують запровадити акциз на солодкі газовані напої. Мета – запобігти неінфекційним хворобам, до яких призводить надмірне вживання цукру. Гроші від сплати податків планують скерувати на запобігання цим недугам і лікування від них, а також підтримку програми дитячого харчування у школах.

Джерело: МОЗ України

В Україні планують запровадити акциз на солодкі газовані напої

Україна потерпає від неінфекційних захворювань. Вони є основною причиною втрати працездатності та причиною набутих проблем зі здоров’ям. Тільки постійне вживання солодких газованих напоїв призводить до розвитку діабету, появи надмірної ваги та ожиріння тощо, адже в літрі такого напою часто міститься більше добової норми цукру. Водночас більшості таких хвороб можна запобігти, просто змінивши щоденні звички і обравши більш здоровий спосіб життя, – сказано у повідомленні.

У МОЗ стверджують, що податки і різні обмеження діють у 107 країнах світу, і це дало позитивні результати.

Податки на вживання доданого цукру чи різні види обмежень діють у 107 країнах світу. Це світова практика, яку всебічно підтримує ВООЗ. І МОЗ підтримує її. Адже маємо дбати про найдорожче – здоров’я наших громадян, – каже головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Наприклад, у Мексиці такий податок призвів до зменшення на 39% кількості дітей, які страждають від ожиріння. А у Великій Британії податок змусив виробників зменшити рівень цукру в солодкій газованій воді вдвічі, щоб не сплачувати додаткові кошти до бюджету.

Які є законопроекти на цю тему

Наразі у Верховній Раді України зареєстровані два законопроекти №9032-1 і №9033-1. Перший через зміни до Податкового кодексу запроваджує ставку податку на мінеральні та газовані води з додаванням цукру та інших підсолоджувачів, ароматичних речовин в обсязі 0,1 євро (4 грн) на один літр напою (у Бельгії такий податок становить 0,53 євро, у Польщі – 0,19 євро). Другий – визначає, що отримані від сплати податку кошти планують спрямувати на реалізацію програм із запобігання неінфекційним захворюванням та лікування від них, а також на підтримку програми дитячого харчування в школах.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?