В Україні почали по-новому виплачувати допомогу на дитину: що важливо знати
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні почали по-новому виплачувати допомогу на дитину: що важливо знати

В Україні почали по-новому виплачувати допомогу на дитину: що важливо знати
Джерело:  online.ua

З 1 січня 2020 року в Україні почали по-новому виплачувати допомогу на дитину. Йдеться про одноразові виплати за народження дитини, які раніше виплачувалися українцям через місяць після поповнення в родині. Тепер механізм фінансування спрощений - Мінсоцполітики зможе перерозподіляти відповідні витрати за 1-3 дні. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на урядовий портал.

Відомо, що в 2020 році Мінфін віддав контроль за деякими виплатами Мінсоцполітики і перетворив їх з субвенцій в бюджетні програми. Це дозволило надати переваги одержувачам соціальних пільг. У Міністерстві соціальної політики відзначили, що завдяки спрощеному механізму фінансування тепер українцям не доведеться чекати довго, іноді місяцями, щоб отримати законні виплати з держбюджету.

Крім спрощення нарахування та виплат допомоги при народженні дитини в бюджетні програми потрапили: виплати на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям, а також виплати пільг і житлових субсидій на ЖКГ та придбання твердого, рідкого палива і зрідженого газу в грошовій формі.

"Такий крок дозволить державі більш оперативно реагувати на потреби населення в соціальні допомоги, а також спростить процедуру нарахування коштів. Зокрема, у 2020 році не потрібно буде приймати окремих рішень уряду для того, щоб профінансувати ті чи інші соціальні виплати. Завдяки прийнятим рішенням, з 2020 року Мінсоцполітики зможе перерозподіляти відповідні витрати за 1-3 дні", - уточнив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

Слід зазначити, що розмір допомоги на народження першої дитини в 2020 року становить 41280 гривень - це 52 прожиткових мінімумів. Ця сума виплачується не одноразово, а частинами: перший платіж становить 10320 гривень, решту суми розбивають на три роки і виплачують по 860 гривень щомісяця. На другу дитину допомога при народженні виплачується в розмірі 70 прожиткових мінімумів, на третю і кожну наступну - 120 прожиткових мінімумів. Також разом з одноразовою допомогою при народженні дитини буде видаватися "пакет малюка". Крім того, держава продовжить відшкодовувати послуги по догляду за дитиною до 3 років - "муніципальна няня".

Дитячу допомогу для одиноких матерів в 2020 році зросте: для дітей до 6 років - з 1779 грн до 1921 грн; для дітей від 6 до 18 років - з 2218 грн до 2395 грн; для дітей від 18 до 23 років - з 2102 грн до 2270 грн. Підвищили також допомогу на дітей сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до 2,5 прожиткових мінімуми, а це додатково понад 1000 гривень на одну дитину. Підвищили допомогу в 2020 і на дітей з інвалідністю, які виховуються в дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях - додатково 3000 гривень на одну дитину.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в 2020 році українцям підвищать пенсії. Уже в березні виплати автоматично виростуть за рахунок індексації. В середньому пенсії підвищаться на 12% - індексація пройде за формулою "50% інфляції + 50% зміни середньої зарплати за минулий рік".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?