В Україні почали штрафувати за відсутність маски — що важливо знати кожному
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні почали штрафувати за відсутність маски — що важливо знати кожному

В Україні почали штрафувати за відсутність маски — що важливо знати кожному
Джерело:  online.ua

21 листопада 2020 року набрав чинності закон, згідно якого українців почнуть штрафувати за відсутність маски в громадських місцях. Як і де потрібно носити маску, щоб не платити штраф, скільки доведеться заплатити порушникам, як будуть діяти правоохоронці - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

Штрафи за порушення карантину - де не можна ходити без маски

Відповідно до закону, прийнятого Верховною Радою, без масок або респіраторів не можна знаходиться в:

  • громадських будівлях, спорудах - це магазини, торгові центри, спортзали, лікарні, університети, державні установи і т. п .;

  • в громадському транспорті.

За відсутність маски або респіратора поліцейські, працівники епідемічного контролю, представники органів місцевого самоврядування зможуть штрафувати прямо на місці, а не чекати рішення суду. При цьому важливо розуміти, що штраф може бути накладений навіть в тому випадку, якщо маска не закриває ніс і рот належним чином. Однак гуляти по паркам і вулицям можна без маски - поза приміщеннями за перебування без маски не штрафуватимуть.

Очікується, що штрафи за відсутність маски мінімізують поширення коронавіруса. А це дозволить взяти під контроль зростання кількості хворих COVID-19 і зменшити навантаження на медиків.

Штраф за відсутність маски - скільки доведеться заплатити

Штраф за відсутність маски або респіратора встановлений в розмірі від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ця сума становить від 170 до 225 гривень. Такий же штраф будуть виписувати і за неправильне носіння маски.

До слова, в Україні штрафи за відсутність маски набагато нижче, ніж в країнах Європи. Наприклад, в Німеччині порушників "карають" на 500 євро, а в Італії штрафи можуть бути до 1 тисячі євро.

Українські правоохоронці в зв'язку з нововведеннями пояснили, що спочатку будуть усно попереджати порушників. Штраф виписуватимуть, якщо людина не відреагує на зауваження.

"Відповідно до нововведень, поліцейські тепер можуть не тільки складати адміністративні протоколи за порушення карантину, а й на місці виносити рішення щодо фізичних осіб, які перебувають в громадських будівлях або транспорті без одягнутих масок або респіраторів. Але, в першу чергу, поліцейські будуть діяти превентивно, тобто спочатку зроблять зауваження. І тільки в разі відмови будуть документувати дії правопорушника ", - роз'яснили в Нацполіціі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кабміні остаточно визначилися з введенням повного локдауна в Україні. Зокрема, глава МОЗ Максим Степанов вважає, що на жорсткий карантин Україна перейде, коли кілікість хворих досягне 30 тисяч.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?