В Україні погано зі стандартами НАТО: іноземний військовий назвав причину
Категорія
Події
Дата публікації

В Україні погано зі стандартами НАТО: іноземний військовий назвав причину

В Україні погано зі стандартами НАТО: іноземний військовий назвав причину
Джерело:  online.ua

Військове керівництво не хоче міняти систему управління під стандарти НАТО, це особливо добре видно на прикладі Національної гвардії.


Таку думку військовий інструктор-волонтер, колишній військовослужбовець Армії оборони Ізраїлю Цві Аріелі висловив в інтерв'ю ONLINE.UA.


"Стандарти НАТО - це не те, як бійці бігають і стріляють. У Бундесвері так стріляють, такі тактичні вправи, в США - інші тактичні вправи, і стріляють там трохи інакше. Стандарт НАТО - це цілком реальні і прописані речі - STANAG. Але зазвичай мається на увазі, перш за все, система управління. В арміях країн НАТО управління реально починається з рівня батальйону. Тобто, на рівні батальйону в штабі є всі ті інструменти, які дозволяють відділам штабу розробити результат своєї діяльності і надати командиру варіанти - рішення А, рішення В, рішення С... ", - розповів Аріелі.


Читайте також: В Україні є генерали, яким плювати на солдатів, їх потрібно міняти - іноземний військовий


"А тут система була централізована. Ні на рівні батальйону, ні на рівні бригади ніколи не було великого штабу, який би брав серйозні рішення. Вони - лише "провідники" рішень вищого командування. І вище командування, сидячи в Краматорську і отримуючи не завжди коректні звіти від розвідки, і вже точно не в режимі реального часу, приймає рішення, які, будь вони прийняті на місці, були б куди ефективніше ", - продовжив він.


"Плюс в НАТО перед плануванням операції паралельно можуть працювати кілька штабів - щоб одним ударом батальйон або бригаду не позбавити управління під час бою. В Україні це неможливо. Тому що в штабі батальйону всього сім чоловік, якщо не помиляюся. Якщо хтось в Краматорську вирішує, як робити операцію в Станиці Луганській, або ще десь - ну, це ж маячня. А якщо це ж робиться з Києва - ще більший маячня. Візьмемо Ізраїль - це не країна-член НАТО, але суть та ж. В Ізраїлі величезний досвід у цій справі: коли спускається наказ, ніколи не говорять, як робити, - підкреслив військовий. - Кажуть, яка мета операції, а карти, маршрути та інше розробляють ротний з взводними або, якщо потрібно, з сержантами. А іноді і сам взводний. Цим займаються люди, які постійно ходять туди, де планується операція, які добре знають місцевість. У нас було таке, що часто будинків, які були на аерофотозніманні, в реальності не було. Тому що ми їх підривали, броньовані бульдозери їх зносили, вони зникали в результаті боїв із застосуванням танків або вертольотів і так далі. Хто про це в Тель-Авіві або Єрусалимі буде знати? Ми про це знаємо, тому що ми вчора цей будинок підірвали або виявили, що його більше немає з іншої причини. Значить, цей маршрут непрохідний, або його слід змінити".


"Система управління за стандартами НАТО не була введена конкретно в Національну гвардію України - скільки б вони не стверджували протилежне. Систему управління можна поміняти дуже швидко. Якщо захотіти", - додав він.


Читайте також: Україні зробили серйозне попередження щодо великої війни з Росією


Також Аріелі навів приклад з бригадою швидкого реагування, підготовкою якої в НГУ він займався до літа 2016 року: "Йшлося про те, що до грудня ще минулого року мав бути готовий штатний розклад бригади. Він був підготовлений у повній відповідності до стандартів НАТО. готував його колишній начальник штабу бригади, який свого часу півтора року вчився в США, в командно-штабному коледжі. Потім прийшли ми і ще деякі люди, покритикували його, він зробив якісь невеликі виправлення - і штатний розклад був готовий для підписання міністром внутрішніх справ. А перед цим його повинен був підписати командувач Національної гвардії".


За словами військового, Юрій Аллегров, якого в грудні 2015 року призначили головнокомандувачем Нацгвардії, відмовився підписувати цей штатний розклад. "Фактично, прямо заявив, що це поки не потрібно. З тих пір пройшов рік, протягом якого в бригаді самі намагалися працювати за стандартами НАТО. Але вже після мого відходу офіцери з бригади говорили, що вже все закінчилося, і ніхто за стандартами НАТО на рівні бригади не працює. Начальник штабу батальйону, зараз заступник начальника штабу бригади - тобто, він і не начальник штабу бригади, і не начальник штабу батальйону - це єдина людина, яка залишилася в бригаді, добре розуміє в стандартах управління НАТО. Спеціаліст, якого вдень з вогнем не знайдеш. Він реально 20,5 років пропрацював в Центрі підготовки миротворчих операцій, навчав українських офіцерів, як взаємодіяти з військами НАТО, хто чим займається, що це за відділи С1, С2, С3, С4, С5, С6... ", - пояснив військовий .


"Його можна поставити начальником штабу будь-якого військового підрозділу в Україні - і він зробить всі стандарти НАТО, навчить працювати. І ось цю людину покликали, а НАТО скасували. І, по факту, все звелося в результаті до красивого розділу про НАТО на сайті НГУ. хоча єдине, що було нормально зроблено в цьому напрямку - це тактична медицина. І то тому, що українська діаспора не боялася допомагати в цьому плані", - додав він.


"Так що - яка імплементація стандартів НАТО?! Імплементація стандартів НАТО - це коли ти береш свій підрозділ і робиш рівень управління саме таким. Те, що відбувається зараз в НГУ - повна профанація. Я не бачу сенсу цим займатися взагалі", - резюмував Аріелі .


Більше  читайте в інтерв'ю на ONLINE.UA: Якщо Україна хоче хороших військових, потрібно обіцяти їм не тільки прапор і труну - Цві Аріелі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?