В Україні посилили боротьбу з курінням: вже схвалено важливий законопроєкт
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні посилили боротьбу з курінням: вже схвалено важливий законопроєкт

В Україні посилили боротьбу з курінням: вже схвалено важливий законопроєкт
Джерело:  online.ua

В Україні хочуть прирівняти електронні сигарети і вейпи до тютюнових виробів і заборонити курити їх в громадських місцях. Також уряд має намір заборонити випускати і продавати сигарети зі смаковими добавками. Відповідний законопроєкт вже схвалив Кабмін - він спрямований на посилення боротьби з курінням в Україні, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт уряду.

Проєкт закону називається "Про внесення змін до деяких законів України щодо адаптації законодавства до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту (з охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну)". У ньому, за пропозицією МОЗ, передбачена заборона на виспуск і продаж сигарет зі смаковими добавками. Зокрема, під заборону потраплять: добавки, що забарвлюють дим в різні кольори, смакові і ароматичні добавки у вигляді фільтрів і капсул, які здатні змінювати запах і смак диму, кофеїн, таурин та інші.

Крім того, схвалений законопроєкт передбачає введення нових правил маркування пачок сигарет. Йдеться про "страшні картинки", які будуть займати 65% упаковки. Заборонять також випуск міцних сигарет, в яких міститься більше 1,0 мг нікотину, 10,0 мг смоли і 10,0 мг монооксиду вуглецю.

Якщо схвалений Кабміном законопроєкт буде прийнятий депутатами Верховної Ради, то в Україні з'явиться поняття "електронна сигарета". Це дозволить зобов'язати виробників та продавців никотиновмісних продуктів дотримуватися правил маркування, реклами і розповсюдження.

Посилення боротьби з курінням в Україні вже прокоментував прем'єр-міністр Олексій Гончарук. Напередодні, перед засіданням Кабміну, глава уряду анонсував, що Кабмін розгляне законопроєкт, який захистить українців від шкоди куріння.

"Здоров'я українців має бути захищене від шкідливого впливу тютюну. Більш того, це - європейська практика в сфері регулювання обігу тютюнових виробів", - пояснив Гончарук ініціативу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в 2020 році в Україні ціни на сигарети значно зростуть. Вартість однієї пачки сигарет з фільтром в наступному році буде досягати 80-100 гривень, а в преміальному сегменті перевищить 100 гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?