В Україні посилили соцзахист населення на період карантину
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні посилили соцзахист населення на період карантину

В Україні посилили соцзахист населення на період карантину
Джерело:  online.ua

У середу, 2 грудня, Верховна Рада прийняла в другому читанні закон про посилення соціального захисту населення в період карантину. Йдеться про законопроект № 3486, який передбачає надання допомоги по частковому безробіттю всім підприємствам, в тому числі і великим, які через карантинні обмеження змушені звільняти і скорочувати час роботи співробітників. За законопроект проголосували 287 народних депутатів, передає ONLINE.UA з посиланням на офіційний портал парламенту.

У законі про посилення соцзахисту українців, зокрема, прописані терміни, в які роботодавці мають повідомляти в центри зайнятості про заплановане масове звільнення працівників. Тепер про масове скорочення роботодавці зобов'язані будуть повідомляти за два місяці до звільнення і не пізніше ніж за 30 календарних днів у разі звільнення держслужбовців. Також в законі чітко прописали підстави для отримання підприємствами допомоги по частковому безробіттю через зупинку виробництва в період будь-якого карантину, не тільки пов'язаного з пандемією коронавіруса.

Новий закон також передбачає надання ваучерів особам, звільненим з військової служби після участі в проведенні АТО/ООС без умови встановлення інвалідності.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що він спрямований на захист інтересів працівників, які втратили частину заробітної плати внаслідок вимушеного скорочення тривалості робочого часу в зв'язку з зупинкою або скороченням виробництва, а також роботодавців, так як дозволить зберегти їм кадри і попередить соціальну напругу на ринку праці.

Нагадаємо, несколкьо днів тому Зеленський підписав законопроект, що передбачає виплати безробітним на організацію бізнесу. У документі прописана можливість за гроші Фонду соціального страхування та Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування фінансувати витрати на одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації безробітним підприємницької діяльності.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні відновили виплати допомоги на дітей під час карантину.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?