В Україні пояснили, як росіяни придумали "кривавого пастора": опубліковано відео
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні пояснили, як росіяни придумали "кривавого пастора": опубліковано відео

В Україні пояснили, як росіяни придумали "кривавого пастора": опубліковано відео
Джерело:  online.ua

"Кривавий пастор", "бандерівці" та інші стереотипи російської пропаганди виникають у зв'язку з одним із міфів про Україну, які існують в РФ.


Таку думку висловив у відеоблозі для ONLINE.UA вчений-філолог і фольклорист Роман Лихограй.


Разом з тим, за його словами, в Росії зараз є кілька міфів про Україну - одні "дегуманізують" її і створюють образ ворога, інші - розповідають про "братські народи".


"Єдина проблема, з якою зіткнулася сучасна Росія - це певний дисонанс міфів. Тому що, одночасно проводячи і намагаючись реалізувати міф про дегуманізації ворога, вони намагаються проводити інший міф, який існує ще з радянських часів - про "колиску трьох братніх народів". З одного боку, говорять про те, що українці - це ті ж росіяни, ми - один народ, ми живемо на одній території, це наша сакральна територія. А з іншого, є дискурс про дегуманізацію, тобто, вони (українці, - ред.) не такі як ми, вони зовсім інші, вони жорстокі, вони вбивці, вони - нелюди. І ось ці два міфи дуже сильно дисонують", - пояснив учений.


"Єдине, що намагається згладити цей контекст, це впровадження третього міфу, знову ж таки, про "неправильних" українців. Частиною цього міфу є той же міф про бандерівців, який зараз починає набирати нові форми в міфах про карателів, про "Правий сектор" та так далі. тобто, вони називають їх "неправильними" українцями, яких потрібно знищити. Вся решта українців повинна належати до російського етносу, і вони цим російським етносом начебто є", - розкрив сприйняття України в РФ Лихограй.


На його думку, "в контексті цього етноцентризму можна помітити також тенденції до виділення ворога за іншими ознаками".


"Тобто, чим більше ворог має ознак, які не збігаються з власними, тим краще. Якщо є знана зовнішність, релігія та мова, що відрізняються, значить, цей етноцентризм ворожий реалізувати досить легко, тому що цих відмінностей багато. А коли їх небагато, це стає складніше. Цим можна, знову ж таки, пояснити міф про "Правий сектор", бандерівців, тому що їх відрізняє більше ознак, ніж інших українців. це може бути інша релігія, греко-католицизм, наприклад. це може бути мова, це можуть бути ще якісь ознаки. як приклад, можна сказати, чому саме Турчинов став об'єктом цих нападок. Тому що він є представником іншої віри (баптизму, - ред.), і тому з'являються всі ці тексти про "кривавого пастора", - резюмував Лихограй.



Більше  читайте в блозі на ONLINE.UA: Путінська Росія заплуталася в міфах про Україну і схожа на Німеччину Гітлера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?