В Україні пропонують скасувати 8 березня та травневі свята
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні пропонують скасувати 8 березня та травневі свята

В Україні пропонують скасувати 8 березня та травневі свята
Джерело:  online.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт, який пропонує скасувати святкування 8 березня, 1 і 9 травня.

Джерело: законопроєкт №9009

Раді пропонують скасувати 8 березня та травневі свята

Ініціаторами законопроєкту є група депутатів, до якої увійшли:

  • Оксана Савчук (позафракційна)

  • Наталія Піпа, Соломія Бобровська, Ярослав Юрчишин (партія "Голос")

  • Ігор Гузь (депутатська група "За майбутнє")

  • Ростислав Тистик (партія "Слуга народу")

Так, депутати пропонують позбутися «Міжнародного жіночого дня» (8 березня), «дня Праці» (1 травня), «дня Перемоги» (9 травня).

Замість цих світ пропонується відзначати:

  • 25 лютого «День української жінки» (дата народження найвідомішої української письменниці та громадської діячки – Лесі Українки),

  • 9 березня – день народження Великого Кобзаря Тараса Шевченка,друга неділя травня – «День матері»,

  • 8 травня «День пам'яті та примирення» (без вихідного).

Досі на державному рівні визначено вихідним днем 8 березня – так званий "Міжнародний жіночий день", встановлений окупаційним московським режимом з метою популяризації власного погляду на роль та місце жінок. Натомість вважаємо за доцільніше відзначати День української жінки в дату народження найвідомішої української письменниці та громадського діяча – Лесі Українки, - пояснили нардепи.

На думку депутатів, слід позбутись рудиментів щодо святкування “Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні” 9 травня, що використовується московським режимом як головне ідеологічне обґрунтування агресії під гаслами “боротьби з нацизмом і фашизмом”.

Закінчення Другої світової війни на європейському фронті у світі відзначається 8 травня. Однак в інших державах це не святковий, а траурний день пам’яті десятків мільйонів загиблих. Відповідний характер слід повернути і Україні, - вказано у пояснювальній записці законопроєкту.

Також депутати хочуть змінити «День захисника і захисниці» на «День захисника» як було раніше.

Голова НГО Жінки у медіа Ліза Кузьменко вважає, що в Україні не потрібні свята з традиціоналістичними патріархальними наративами.

Вже є Міжнародний день прав жінок. В цей день ми говоримо про те, що варто зробити державі і суспільству для забезпечення не тільки рівних прав, але й можливостей для жінок і дівчат в України. Йдеться не тільки про «українських жінок», це ще ромки, кримськотатарські жінки. Нагадаю, в Україні проживає понад 100 національностей.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?