В Україні раптово змінили рішення щодо Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні раптово змінили рішення щодо Донбасу

В Україні раптово змінили рішення щодо Донбасу

Центральна виборча комісія прийняла остаточне рішення щодо проведення місцевих виборів в Україні. Голосування відбудеться 25 жовтня на всій території країни, в тому числі і на Донбасі. Але на територіях Донбасі, де раніше скасували вибори інших органів місцевого самоврядування, вибирати будуть тільки членів районних рад - голосування відбудеться навіть в тих громадах, де скасовані вибори міських, сільських та селищних рад. Про це повідомив представник Центральної виборчої комісії Юрій Мірошниченко, передає ONLINE.UA з посиланням на Радіо Свобода.

"Ті 18 територіальних громад, в Донецькій і Луганській областях не зможуть собі вибрати локальні ради і своїх мерів в територіальних громадах (ви знаєте, що за інформацією, яку надали військово-цивільні адміністрації, в восьми територіальних громадах в Луганській області і в 10 в Донецькій області не відбудуться вибори до територіальних громад з питань безпеки, на підставах безпеки), але районні ради будуть по всій контрольованій Україною території сформовані, в тому числі і в Донецькій, і в Луганській областях", - заявив Мірошниченко.

Він зазначив, що навколо обґрунтованості виборів районних рад на Донбасі, де скасували вибори через міркувань безпеки, "була велика дискусія". За словами Мірошниченка, ЦВК призначила ці перші вибори в райони відповідно до Конституції України.

"По-іншому ми не могли діяти. Тому люди виберуть собі в тому числі районні ради", - пояснив Мірошниченко.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні відбудуться 25 жовтня 2020 року. Підрахунок голосів закінчиться до 29 жовтня. До 6 листопада ЦВК оголосить результати виборів. Якщо жоден кандидат на посаду мера великого міста не набере 50% виборчих голосів, то другий тур голосування відбудеться 15 листопада. Раніше Центральна виборча комісія скасувала місцеві вибори на Донбасі в 10 громадах Бахмутського, Волноваського, Маріупольського та Покровського районів Донецької області і в 8 громадах Сєверодонецького і Щастинського районів Луганської області.

Важливо відзначити, що 10 жовтня ЦВК затвердила порядок заповнення виборчого бюлетеня з виборів депутатів Верховної Ради АР Крим, обласних, районних, міських, районних в місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів. Комісія роз'яснила порядок проставлення в такому бюлетені позначки "плюс" (+) або "галочки" (✓), або іншого знака, що засвідчує волевиявлення виборця, а також пояснила, як правильно написати порядковий номер кандидата в депутати від місцевої організації політичної партії, яку виборець підтримав. Приклади правильного та неправильного заповнення виборчого бюлетеня можна подивитися на відео:

Як повідомляв ONLINE.UA, місцеві вибори на Донбасі можуть призначити в будь-який момент. Голосування можуть провести навіть навесні 2021 року в разі надання відповідних висновків Донецької і Луганської військово-цивільних адміністрацій.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?