В Україні розширили повноваження в.о. міністрів на вимогу Зеленського
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні розширили повноваження в.о. міністрів на вимогу Зеленського

В Україні розширили повноваження в.о. міністрів на вимогу Зеленського
Джерело:  online.ua

6 березня 2021 року в Україні набув чинності закон про повернення широких повноважень в.о. міністрів. Тепер виконуючі обов'язки міністра зможуть приймати рішення про розподіл бюджетних коштів, головним розпорядником яких є підвідомче їм міністерство, а також керувати діяльністю міністерства, затверджувати плани роботи міністерства та ухвалювати інші рішення, які раніше були не в їх повноваженнях. Оновлений закон про держслужбу Верховна Рада прийняла 23 лютого на позачерговому засіданні після того, як президент України Володимир Зеленський ветував його і вніс свої пропозиції. Крім розширення повноважень в.о. міністрів закон відновлює проведення конкурсів на посади на державній службі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Голос України.

Закон про розширення повноважень в.о. міністрів Володимир Зеленський підписав 4 березня. У ньому виключили норми про обмеження виконання повноважень заступниками міністра, яким раніше заборонялося виконувати обов'язки керівників міністерства, якщо посада міністра вакантна. Також в законі виключили норму про те, що одна і та же особа, яка обіймає посаду першого заступника міністра або заступника міністра, не може виконувати обов'язки міністра більше 40 днів, якщо посада міністра вакантна більше 60 днів. Крім того законом скасували норму про те, що одна і та ж кандидатура на посаду міністра не може бути представлена більш ніж тричі протягом року, а також тричі поспіль протягом поточного скликання парламенту.

Як відомо, 16 лютого Верховна Рада прийняла проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів України про відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби", але вже 19 числа його ветував Зеленський. Президент вважав, що положення про виконання першим заступником міністра або заступниками (в період, коли посада міністра вакантна) тільки окремих повноважень міністра, є неприйнятними, оскільки призведуть до паралічу діяльності всього міністерства. Пропозиції та зауваження Зеленського тут же були розглянуті в Комітеті з питань організації державної влади. Парламентарії прийняли рішення схвалити і відправити до сесійної зали всі зміни в закон, які запропонував президент. Важливо відзначити, що на прийнятті закону про відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби категорично наполягає Євросоюз. У Брюсселі неодноразово закликали українську владу відновити конкурсний відбір, підкреслюючи, що це - центральний елемент реформи державного управління.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Кабміну вирішив позбавити міністрів деяких повноважень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?