В Україні скасують фіксований курс долара — що важливо знати
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні скасують фіксований курс долара — що важливо знати

В Україні скасують фіксований курс долара — що важливо знати
Джерело:  online.ua

Національний банк України має намір повернутися до гнучкого курсу долара, таким чином відмовившись від фіксованого, який зараз становить 36,56 грн. Однак, що важливо розуміти, цьому передуватиме низка процесів, які передбачені узгодженою з МВФ програмою валютної лібералізації. 

Джерело: НБУ

Нацбанк назвав умови для скасування фіксованого курсу 

З метою переходу від фіксованого до плаваючого курсу долара НБУ планує спочатку отримати задовільні показники за низкою параметрів.

Насамперед йдеться про:

  • інфляцію;

  • реальну ринкову ставку;

  • стан та обсяг золотовалютних резервів;

  • ситуацію на валютному ринку;

  • фінансову стабільність;

  • ризики безпеки.

От практично повний список. Поки що команда Нацбанку мені до певної міри нагадує снайпера, який намагається вразити точно в ціль. Але при цьому мета постійно рухається, і ми повинні потрапити саме таким чином, щоб не зашкодити досягненням, які маємо сьогодні”, — наголосив глава НБУ Андрій Пишний під час брифінгу після засідання монетарного комітету.

Окрім того, наголошується, що на засіданні було знижено облікову ставку з 22% до 20%.

Нацбанк підтримує підвищення податків на прибуток для банків

За словами очільника НБУ Андрія Пишного, станом на сьогодні його команда підтримує ініціативу підвищення податків на прибуток для банків у вигляді підвищення відсоткової ставки податку на прибуток.

В Україні запровадження додаткового прибутку на доходи банків може бути виправданим тимчасовим кроком з огляду на умови війни. Ми бачимо наразі підстави і фінансові, і юридичні, і якщо хочете з точки зору соціальної справедливості підтримати цю ініціативу.

Також він підтвердив, що Нацбанк готовий запропонувати дискусію щодо того, що саме повинно бути об’єктом оподаткування.

Нацбанк з огляду на цю низку аргументів, починаючи від простоти адміністрування і закінчуючи питаннями збалансування комісійного процентного доходу, готовий підтримати зростання відсоткової ставки податку на прибуток.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?