В Україні відповіли президенту Чехії за порівняння штурму Капітолію з Майданом
Категорія
Політика
Дата публікації

В Україні відповіли президенту Чехії за порівняння штурму Капітолію з Майданом

В Україні відповіли президенту Чехії за порівняння штурму Капітолію з Майданом
Джерело:  online.ua

Штурм Капітолію і криваві заворушення в Вашингтоні в день офіційного оголошення результатів виборів в США приголомшили весь світ. Міжнародне співтовариство і світові лідери не розуміють, як в демократичній країні могло статися подібне, і звинувачують у підбурюванні американців Дональда Трампа, який до цих пір не може змиритися зі своїм програшем Джо Байдену. Зокрема, відповідальним Трампа за те, що відбувається вважає президент Чехії Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією. Він порівняв штурм Капітолію з українським Майданом, чим обурив українську владу. Глава МЗС Дмитро Кулеба жорстко поставив на місце Земана і у відповідь уїдливо порівняв його з Вацлавом Гавелом, експрезидентом Чехії. Таким чином Кулеба дав зрозуміти Земану, що нічого спільного між захопленням Капітолію і Майданом немає. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пост чиновника в соцмережі.

"Те ж саме, як хтось вирішив би порівняти Мілоша Земана з Вацлавом Гавелом. Формально обидва президенти Чехії, але насправді нічого спільного", - написав Кулеба.

Нагадаємо, штурм Капітолію стався 6 січня, в день затвердження підсумків президентських виборів в США. Тоді в Капітолій увірвалися озброєні прихильники Трампа і проникли в зал засідань сенату, а також кабінети високопоставлених осіб. Штурм Капітолію завершився жорсткою зачисткою заколотників. У зіткненнях протестуючих з поліцією постраждали кілька людей, загинули п'ятеро людей. У Вашингтоні екстрено була оголошена комендантська година, який триватиме до 20 січня, дня інавгурації Байдена.

Після Конгрес відновив засідання і офіційно затвердив перемогу Байдена. Трамп уже погодився на мирну передачу влади, хоч і заявив, що вибори в США "вкрали". Але демократи Палати представників побоюються нових непередбачених дій Трампа, тому хочуть усунути його з посади шляхом імпічменту.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що якщо Трампу оголосять імпічмент до інавгурації Байдена, то влада в США автоматично перейде до віце-президенту Майку Пенсу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?