В України виникла нова проблема з газом через Путіна
Категорія
Економіка
Дата публікації

В України виникла нова проблема з газом через Путіна

В України виникла нова проблема з газом через Путіна
Джерело:  online.ua

Очільник НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко офіційно повідомив, що команда очільника Кремля Володимира Путіна відмовляється проводити переговори з офіційним Києвом стосовно продовження угоди про транзит газу до ЄС після 2024 року.

Джерело: коментар глави НАК інформаційній агенції  Reuters

Вітренко каже, що РФ може взагалі припинити транзит газу через Україну після 2024 року

"Немає нічого, ні натяків, ані формальних, ані неформальних обговорень (з Росією - ред.) Ми обговорюємо це з американцями й німцями, що кожна сторона хотіла би продовження угоди про транзит, але росіяни не хочуть навіть починати розмову", - заявив Юрій Вітренко.

Очільник "Нафтогазу" звертає увагу на те, після сертифікації й, відповідно, запуску скандального газогону "Північний потік - 2", російський монополіст "Газпром" не буде залежати від української газотранспортної системи для транзиту до країн Євросоюзу.

Чиновник відверто зізнається, що в України немає механізмів зупинки рішення про його запуск, хоча "Нафтогаз" долучили до процесу сертифікації "Північного потоку - 2".

За його словами, офіційний Київ буде звертатися до міжнародного суду, якщо ПП-2 отримає дозвіл та сертифікати для повноцінного запуску всупереч вимогам європейського права.

Як уже згадувалося раніше, Берлін призупинив процес сертифікації газогону "Nord Stream - 2", через що фінальне рішення можуть оголосити лише в березні 2022 року.

Український лідер Володимир Зеленський розповів, що "він чув риторику з російської сторони" про готовність продовження контракту про транзит газу через Україну після 2024 року.

Окрім того, нещодавно в Міжнародному валютному фонді підрахували, що дохід України від транзиту газу може зменшитися на 40% після запуску "Північного потоку - 2".

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?