В Україні вперше робот провів унікальну операцію дитині
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вперше робот провів унікальну операцію дитині

В Україні вперше робот провів унікальну операцію дитині
Джерело:  online.ua

Медицина України стрімко наближається до рівня розвинених країн Європи, де активно використовують роботів-хірургів для проведення складних операцій. Напередодні в Україні такий робот вперше був задіяний в хірургічному процесі при лікуванні дитини. Унікальна операція за допомогою робота була проведена в клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова. Пацієнткою робота-хірурга стала 13-річна дівчинка, яка народилася з небезпечною паталогією кишківника, яка не піддавалася лікуванню. Директор медзакладу, в якому робот провів операцію дитині, Олег Самчук розповів, як пройшла операція і показав видовищне відео роботизованого хірургічного процесу, передає ONLINE.UA з посиланням на Facebook медика.

"Вперше в Україні дитину прооперував робот Da Vinci! Три проколи по вісім міліметрів замість розрізу черевної порожнини - це сучасна медицина, тепер доступна і маленьким українцям. Вже зараз можна стверджувати: операція пройшла успішно. Ранній післяопераційний період задовільний", - повідомив керівник лікарні Львова .

Самчук розповів, що пацієнтку до цього оперували вже тричі, але складні хірургічні втручання тільки погіршували стан дитини - у дівчинки розвинулася рецидивуюча кишкова спайкова непрохідність, що супроводжувалося сильними болями і блювотою. Ще одна операція могла би привести до гострої кишкової непрохідності через спайок, кількість яких тільки збільшувалася після кожного хірургічного втручання. Врятував ситуацію робот - з його допомогою вдалося ліквідувати спайковий процес з мінімальною травматизацією здорових тканин.

"Дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка і вже навіть ходить по коридору. І хоча попереду у нашої пацієнтки ще тривала реабілітація, вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему", - запевняють медики.

Як відомо, сучасний американський апарат для проведення складних операцій - робот-хірург Da Vinci - Львівська лікарня швидкої допомоги отримала в кінці минулого року. Першу операцію робот провів 50-річному жителю Бродів, у якого була діафрагмальна грижа і гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. На сьогодні Львівська лікарня швидкої допомоги - єдина з державних медустанов України, хто працює з Da Vinci.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в США вперше в світі провели успішну операцію з пересадки людині обличчя та рук.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?