В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні
Джерело:  online.ua

20 лютого в Україні традиційно вшановують пам'ять героїв "Небесної сотні", які трагічно загинули в результаті розстрілу у Києві в 2014 році під час Революції гідності.

Джерело: "Укрінформ"

В Україні вшановують пам'ять героїв Небесної сотні

Тисячі українців приходять на Майдан, щоб покласти квіти та запалити свічкі у пам'ять про загиблих героїв, борців за свободу та незалежність України.

Уздовж алеї та в місцях масових розстрілів учасників Революції Гідності лежать квіти та встановлюються лампадки.

Між деревами на спеціальних стрічках активісти напередодні розвішали паперових янголів, які символізують скорботу та шану.

Революція Гідності та масові розстріли людей на Майдані 

Революція, яка спалахнула у листопаді 2013 року, через відмову тодішнього керівництва України на чолі з президентом Віктором Януковичем підписувати угоду про ассоціацію з ЄС, призвела до зміни влади, але супроводжувалась кривавими сутичками активістів та протестувальників з правоохоронцями, а також злочинними розстрілами активістів у Києві.

У період декількох днів, починаючи з 18 лютого, спецпризначенці "Беркуту" намагались штурмом взяти барикади протестувальникі на Майдані, використовуючі бронетехніку та водомети.

Сутички також відбувались у у Маріїнському парку та у будинку профспілок, де розміщувався Штаб національного спротиву.

В результаті силовики приступили до виконання злочинного наказу тодішньої влади щодо використання вогнепальної зброї проти учасників протесту.

Та найтрагічнішою датою виявилось 20 лютого 2014 року, коли у наслідок масового розстрілу збоку снайперів загинуло 48 людей.

Увечері 20 лютого Верховна рада визнала дії силовиків незаконними та засудила насильство проти мирного населення. 22 лютого президента Віктора Януковича було відсторонено з посади, і він втік з України.

У списку "Небесної сотні" – 107 осіб. Вони були удостоєні посмертно орденів "Золота зірка", орденів Героїв Небесної Сотні та звання "Герой України".

Запланові заходи у рамках вшанування пам'яті героїв Небесної сотні

  • 08:00 – 10:00 – покладання квітів до Меморіалу Небесної Сотні за участю керівників держави;

  • 10:00 – 12:00 – вшанування пам'яті загиблих учасників Революції гідності у храмі Архістратига Михайла на Алеї Героїв Небесної Сотні;

  • 12:00 – 13:00 – панахида у Михайлівському Золотоверхому соборі;

  • 16:30 – 18:00 – віче "Вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні" на майдані Незалежності;

  • 18:00 – 19:00 – запалення лампадок вздовж Алеї Героїв Небесної Сотні;

  • 19:00 – 22:00 – запалення світлової інсталяції "Промені Гідності" на Алеї Героїв Небесної Сотні.

 Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?