В Україні введуть електронний військовий квиток
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні введуть електронний військовий квиток

В Україні введуть електронний військовий квиток
Джерело:  online.ua

В Україні настав кінець ери військкоматів, а замість них тепер будуть діяти територіальні центри комплектування та Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, які дозволять за лічені дні доукомлектувати військові частини при необхідності. Військовий облік в Україні повністю цифровізують. Для цього вводиться електронний військовий квиток, а також електронна реєстрація призовників і резервістів. Про це повідомив глава Міноборони України Андрій Таран, передає ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу оборонного відомства.

"Настав кінець ери військкоматів. Замість них в Україні будуть діяти територіальні центри комплектування відповідно до адміністративно-територіального устрою держави. У разі загострення ситуації на доукомплектування військових частин тепер відведені лічені дні, відповідає вимогам "Стратегії воєнної безпеки України" щодо всеосяжної оборони. Створено єдиний державний реєстр військовозобов'язаних і розпочато проєкти з цифровізації процесів військового обліку: Е-реєстрація, Е-військовий квиток, Е-транспорт, Е-ТЦК. І це тільки верхівка айсберга. Ми не просто зміцнили Збройні Сили, а й дали інструменти для впровадження змін в інших складових сектору безпеки і оборони, а й держави в цілому ", - прокоментував Таран масштабний перегляд оборонного законодавства.

Йдеться про президентський закон № 3553, який Рада прийняла напередодні. Прийнятий закон передбачає системні зміни і внесення правок до більш ніж 40 законів і кодексів України. Крім нової форми призову резервістів, він дає старт реформі військкоматів, посилює кримінальну та адміністративну відповідальність за ухилення від призову, військового обліку або навчальних зборів, а також впроваджує низку інших змін. Також цим законом створено інститут резервістів-контрактників, на яких пошириться весь комплекс соціальних пільг і гарантій, передбачених для мобілізованих осіб.

"Сучасні і прогнозовані виклики змушують нас модернізувати систему оборони, робити її більш гнучкою і здатною оперативно реагувати на загрози. Ми рухаємося в ногу з часом, подібні моделі існують в США, Фінляндії, Чехії, Державі Ізраїль, Австрії, Великобританії, а тепер і в Україна. Для наших громадян це означає, що поряд з технічним оснащенням і переозброєнням Збройних Сил, тепер удосконалилася і сама організація оборони ", - підкреслив Таран.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що з 1 квітня в Україні починається весняний призов в армію. Але він буде проходити за скороченим планом. Генштаб ЗСУ планує закликати трохи більше 14 тисяч строковиків, що на 6,5 тисяч осіб менше, ніж у минулому році. Несподіване скорочення призову в армію прокоментувало командування ЗСУ. Там уточнили, що зменшують призов через збільшення числа контрактників.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?