В Україні з 25 січня послаблюють карантин — що відкриють і що буде закрито
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні з 25 січня послаблюють карантин — що відкриють і що буде закрито

В Україні з 25 січня послаблюють карантин — що відкриють і що буде закрито
Джерело:  online.ua

Карантин в Україні офіційно продовжили до 28 лютого 2021 року, але з 8 січня по 24 січня в країні діє так званий локдаун. З 25 січня в країні почнеться послаблення карантину, але деякі заборони і обмеження поки залишаться. Перший час вони будуть єдиними для всієї країни, після чого введуть адаптивний карантин, який включав "червону", "помаранчеву", "жовту" і "зелену" зони в залежності від рівня епіднебезпеки і коронавірусних показників в кожному регіоні. Адаптивний карантин в Україні мають намір продовжити до 31 березня. Що буде закрито в Україні з 25 січня, які обмеження будуть діяти в країні, що відкриють, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Кабміну.

"Поки уряд не передбачає продовження посиленого карантину після 24 січня. З 25 січня Україна перейде до помаранчевої зони, яка діяла до введення посиленого карантіна. Карантин введений до кінця лютого. Швидше за все, ми продовжимо його до 31 березня тією ж постановою. Поки немає підстав скасовувати адаптивний карантин. Хвороба не пропала, Європа палає, ми відкриті для Європи, ми відкриті всередині держави, тому підстав для зняття карантину немає. Не потрібно передчасно тішити себе ілюзіями. Я впевнений, що карантин дуже довго триватиме цього року. А ось яким саме він буде, це вже інше питання ", - пояснив Шмигаль.

Карантин помаранчевої зони - що заборонять з 25 січня

Обмеження помаранчевої зони для всієї України вже діяли до січневого локдауна - з 13 листопада по 8 січня. Скільки часу заборони помаранчевої зони триватимуть на цей раз, поки не відомо.

За правилами каратіна, який почнеться з 25 січня, в Україні заборонять:

  • проводити в навчальних закладах масових заходи (вистави, святи, концерти) за участю дітей з більш ніж однієї групи/класу і в присутності відвідувачів.

  • проводити в розважальних закладах та закладах громадського харчування банкети, майстер-класи, публічні події.

  • приймати відвідувачів в музеях, на виставках, в галереях і т.д., якщо в залах присутні більше однієї людини на 10 кв. метрів.

  • робота громадського харчування з 23:00 до 7:00 (крім доставки і замовлень на винос). Проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00.

  • проводити релігійні заходи в приміщенні за умови присутності більше однієї людини на 5 кв. метрів, на відкритому повітрі за умови недотримання дистанції 1,5 метра між присутніми.

Крім того, в Україні залишаться в силі і раніше діючи обмеження, які продовжили в Україні до 28 лютого 2021 року. Вони передбачають заборону на:

  • перевезення в пасажирському транспорті пасажирів у більшій кількості, ніж кількість сидячих місць (крім метро) - всі пасажири повинні бути в масках.

  • проведення масових культурних (в т.ч. концертів), спортивних, соціальних, рекламних та інших заходів, в яких бере участь понад 20 осіб. Виняток: офіційні та професійні спортивні заходи без глядачів, іспити для нотаріату та заходи необхідні для забезпечення роботи органів влади.

  • роботу кінотеатрів і установ культури з наповненістю більше 50% місць одного залу.

  • проведення дискотек, роботу нічних клубів і закладів громадського харчування з організацією дозвілля.

  • розміщення в закладах харчування більше 4 повнолітніх осіб за столом і коли відстань між столами менш ніж 2 метри.

  • роботу суб'єктів господарювання, в яких працівники не забезпечені масками, а також не нанесено маркування по дистанції між клієнтами в 1,5 метра, а відвідувачі не мають засобів індивідуального захисту.

  • перетин кордону іноземцям без наявності поліса страхування (з окремими винятками).діяльність установ з розміщення (крім готелів, реабілітаційних центрів для людей з інвалідністю, санаторно-курортних установ).

  • відвідування навчальних закладів групами більше 20 осіб крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованого мистецького освіти.

  • відвідування навчальних закладів у разі, коли на самоізоляції є близько 50% учнів і персоналу навчального закладу.

  • проведення планових заходів щодо госпіталізації (крім паліативної допомоги, допомоги при пологах, медичної та іншої невідкладної медичної допомоги).

  • роботу спортивних залів і фітнес-центрів, якщо в них знаходиться більше однієї людини на 20 квадратних метрів.

  • відвідування пунктів (місць) тимчасового тримання осіб, пунктів тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, а також пунктів розміщення біженців.

  • перетин КПВВ на тимчасово окупованих територіях ОРДЛО і Криму іноземцями без наявності поліса страхування (з окремими винятками).

  • відвідування сторонніми особами установ соцзахисту, в яких знаходяться окремі категорії громадян (літні люди, ветерани війни, особи з інвалідністю, психічними порушеннями та інше).

Посилений карантин з 25 січня - що дозволять

З 25 січня в Україні скасують кілька обмежень, які діють під час локдауна. Зокрема, дозволять працювати:

  • закладам громадського харчування з дотриманням епідеміологічних вимог;

  • непродовольчих магазинам, ринкам і ТРЦ.

  • кінотеатрам і закладам культури за умови заповнюваності залу на 50%.

  • спортивним залам, басейнам і фітнес-центрам, але за умови, що в них зможуть перебувати не більше однієї людини на 20 квадратних метрах.

Крім того, з 25 січня в Україні відновиться навчальний процес. Раніше глава МОН Сергій Шкарлет уточнював, що учні молодших класів точно повернуться до повноформатного навчання, а учнів старших класів можуть зможуть перевести на навчання за змішаною формою.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Міністерстві охорони здоров'я оцінили ефективність січневого локдауна. У відомстві вважають, що посилений карантин допоміг збити потужну хвилю пандемії коронавіруса.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?