В Україні запрацював новий ринок електроенергії: що це означає
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні запрацював новий ринок електроенергії: що це означає

В Україні запрацював новий ринок електроенергії: що це означає

З 1 липня в Україні стартувала нова модель продажу електроенергії оптовим споживачам. Згідно нормам закону «Про ринок електричної енергії», який було ухвалено у 2017 році, виробники отримали право самостійно заключати договора на постачання електроенергії споживачам, без послуг ДП «Енергоринок». Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на « Економічну правду ».

За словами віце-прем’єра Володимира Кістіона, вчора відбулися перші торги на ринку у форматі «на добу наперед». За їхніми підсумками було реалізовано 150895,1 МВт/год в «Об’єднані енергетичні системи України» та 9435,9 МВт/год в межах «Острову Бурштинської ТЕС».

«З 3:00 ночі безперебійно працює і «внутрішньодобовий ринок», – повідомив директор ДП «Оператор ринку» Володимир Євдокімов.

Як заявив представник президента в Кабінеті міністрів Андрій Герус, вугільні електростанції підняли свою ціну на електроенергію майже на 50%: у червні тариф становив 1,44 грн, а наразі майже 2,3 грн.

«Президент Володимир Зеленський подав два законопроекти, щоб відтермінувати такий запуск ринку, але на жаль, уряд та парламент зайняли позицію, що потрібно вводити із 1 липня. Зараз проводимо аналіз можливих наслідків та способів оперативного реагування», – написав Герус.

З іншого боку, в компанії ДТЕК, яка належить Рінату Ахметову, спростували це твердження, заявив, що ціна електроенергії, виробленої на теплових електростанціях, знизилася на 12% в порівнянні з першим півріччям 2019 року і становить 1,569 грн за кВт/год.

«Тарифи для населення з введенням нового ринку не змінилися і залишаються найнижчими в Європі», – повідомили в ДТЕК.

Запровадження відкритого ринку електроенергії активно вітали в США та ЕС. На думку західних експертів, це означає зменшення корупційної складової на ринку.

На користь відкриття ринку виступили представники українських АЕС, ГЕС та інших генеруючих компаній. Тепер вони мають можливість продавати електричну енергію за ринковими цінами.

Нагадаємо, що кілька тижнів тому Андрій Герус заявив, що формула розрахунку собівартості електроенергії «Роттердам+» не працює в Україні з кінця травня 2019 року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?