В Україні запускають COVID-сертифікати для перехворілих
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні запускають COVID-сертифікати для перехворілих

В Україні запускають COVID-сертифікати для перехворілих
Джерело:  online.ua

Міністерство охорони здоров’я України повідомило про підготовку запуску COVID-сертифікатів для людей, які перенесли захворювання на коронавірус. Про це, зокрема, розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін на брифінгу 4 листопада.

Джерело: Укрінформ

За словами Кузіна, наразі у міністерстві цифрової трансформації завершується розробка COVID-довідок про перенесену хворобу. З 8 листопада вони будуть доступними у додатку "Дія".

Тобто ретроспективно через "Дію" не можна буде згенерувати сертифікат про одужання", – каже Кузін.

Що стосується протипоказань, висновок про їхню наявність перехворілим громадянами зможе видати лише сімейний лікар.

За словами посадовця, діятиме такий документ близько трьох місяців.

Прес-брифінг головного санітарного лікаря Ігоря Кузіна - відео

Проте форму цього документа ще має затвердити міністерство юстиції. Кузін прогнозує, що вже 8 листопада вона буде доступною для користування.

І відтоді вчителі, чи представники інших професій, для яких є обов’язковою наявність COVID-документів, зможуть звертатися до сімейного лікаря для отримання довідки про одужання від коронавірусу.

Відсторонення невакцинованих від роботи

Зазначимо, Кабмін своєю постановою наказав відсторонювати від роботи держслужбовців, освітян та інші працівників інших категорій за відмову вакцинуватися. Зокрема, нещеплених представників цих професій не пустять до трудової діяльності з 8 листопада, а заробітну платню при цьому не зберігатимуть. Проте, співробітники, щеплені однією дозою, можуть бути спокійними - вони зможуть потрапити на робочі місця.

"Освітяни та працівники органів влади кожен день взаємодіють із великою кількістю людей, а тому ризикують інфікуватися на коронавірусну хворобу. Майже всі, хто потрапляє в лікарню з COVID-19 — невакциновані. Це рішення покликане захистити життя і здоров’я українців та їхніх близьких, створивши безпечне середовище в закладах освіти та державних установах", - йшлося у заяві міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка.

Зазначимо, що перелік організацій, представники яких підлягають обов'язковій вакцинації проти COVID-19, було визначено Міністерством охорони здоров'я ще 4 жовтня.

Так, обов’язковій вакцинації проти COVID-19 підлягають працівники:

  • центральних органів виконавчої влади та їхніх територіальних органів;

  • місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів;

  • закладів вищої, післядипломної, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної), загальної середньої, у тому числі спеціальних, дошкільної, позашкільної освіти, закладів спеціалізованої освіти та наукових установ незалежно від типу та форми власності.

Дозволяється зберегти робоче місце працівникам, які будуть щеплені проти COVID-19 навіть з однією дозою вакцини.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?