В Україні затвердили нові правила взяття на військовий облік — що змінилося
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні затвердили нові правила взяття на військовий облік — що змінилося

В Україні затвердили нові правила взяття на військовий облік — що змінилося
Джерело:  online.ua

Кабінет міністрів України ухвалив новий порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Рішення про це було прийнято 30 грудня.

Джерело: постанова КМУ

Як змінилося взяття на військовий облік у 2023 році

На військовий облік мають ставати призовники з 16 років(у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років, військовозобов'язані та резервісти, які не досягли граничного віку перебування у запасі.

Серед жінок на військовий облік мають стали лише ті, хто має медичну або фармацевтичну спеціальність. Інші можуть робити це за власним бажанням, якщо мають професію, яка зазначена у затвердженому переліку Міноборони.

Військовозобов'язані можуть влаштуватися на роботу чи навчання лише за умови підтвердження перебування на військовому обліку. Відповідальність за контроль несуть підприємства та організації, а також на місцеві органи влади.

Жінки-медики та фармацевти, які досі не були на військовому обліку, можуть влаштовуватися на роботу без обов'язкового взяття на військовий облік до 2026 року.

Як стати на військовий облік у 2023 році

Військовий облік буде відбуватися через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів. Цей реєстр наповнюють уповноважені особи в місцевих центрах комплектування (колишні військкомати).

Подавати відомості про себе для військкомату можна буде через "Дію" на підставі свого місця проживання. Наразі "Дія" не має такої послуги.

Працівники центрів комплектування можуть робити побудинковий обхід для уточнення даних. Це буде відбуватися лише за дозволом мера, сільського чи селищного голови.

Особи, що підпадають під військовий облік, у разі переїзду повинні повідомити про це упродовж 7 днів через місцевий ЦНАП, "Дію" або через центр комплектування.

Як стати на військовий облік за кордоном

За кордоном військовий облік серед українців будуть вести дипломатичні відомства. Вони ж таки мають "сприяти поверненню" військовозобов'язаних в Україну під час мобілізації.

Якщо українець перебуває за кордоном до трьох місяців, на військовий облік там можна не ставати.

Окрім цього, військовий облік поділять на загальний (військовозобовʼязані, які не мають броні) та спеціальний (ті, які мають її).

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?