В Україні збільшився розмір пенсій та прожиткового мінімуму
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні збільшився розмір пенсій та прожиткового мінімуму

В Україні збільшився розмір пенсій та прожиткового мінімуму
Джерело:  online.ua

З 1 липня відповідно до підвищення прожиткового мінімуму в Україні в середньому на 100 грн зріс розмір мінімальної пенсії, яка наразі становитиме 2 тис 227 грн.

Джерело: Всеукраїнський телемарафон та сайт Фонду соціального страхування

В Україні зріс розмір прожиткового мінімуму та пенсійних виплат

Попри те, що Україна на сьогодні в дуже важкому економічному стані й триває війна, заплановане підвищення певних соціальних гарантій, яке було визначено ще в законі про державний бюджет на поточний рік, з 1 липня відбувається планово. І прожитковий мінімум в середньому зростає на близько 100 грн, - повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко.

За його словами, розмір підвищення залежатиме від соціально-демографічної групи, тому що в країні розрізняють кілька прожиткових мінімумів - для дітей певного віку, для працездатних і непрацездатних осіб.

І зростання прожиткового мінімуму для цих категорій буде підвищувати певні соціальні гарантії, які ці люди отримують, виходячи зі свого соціального статусу. Зокрема, мінімальна пенсія зросте на 93 грн і становитиме не менше ніж 2227 грн. Також підвищення прожиткового мінімуму буде впливати та на різні соціальні виплати, зокрема, допомога малозабезпеченим сім'ям, одиноким матерям, дітям з інвалідністю, - зазначає Музиченко.

Фото - Flickr.com

Музиченко зазначив, що за липень громадяни вже почнуть отримувати відповідні кошти з урахуванням цього підвищення.

Розмір прожиткового мінімуму для різних категорій населення:

  • 2508 грн - загальний показник на одну людину в розрахунку на місяць;

  • 2201 грн - для дітей до 6 років;

  • 2744 грн - для дітей від 6 до 18 років;

  • 2600 грн - для працездатних осіб;

  • 2027 грн - для осіб, які втратили працездатність.

Таким чином, мінімальна пенсія в липні становитиме 2 тис 27 грн, що дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а максимальна пенсія - 2 тис 270 грн.

Відповідно зросла сума також пов’язаних з ним одноразових допомог, які фінансуються Фондом соцстрахування для потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань, а також осіб, які мають право на виплати в разі втрати годувальника.

Так, для осіб, у яких право на страхові виплати від Фонду настане з 01 липня цього року, розмір допомоги становитиме:

  • потерпілому внаслідок нещасного випадку на виробництві відповідно до ступеня втрати професійної працездатності (максимально 17 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб, при 100% втрати працездатності) – 44 тис 200 грн;

  • сім’ї у разі смерті потерпілого (100 розмірів прожиткового мінімуму) – 260 тис грн;

  • утриманцю у разі смерті потерпілого (20 розмірів прожиткового мінімуму) – 52 тис грн.

Раніше ці виплати становили 42 тис 177 грн, 248 тис 100 грн, 49 тис 620 грн відповідно.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?