В Україні змінили правила виклику швидкої допомоги
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні змінили правила виклику швидкої допомоги

В Україні змінили правила виклику швидкої допомоги
Джерело:  online.ua

В Україні змінили правила виклику швидкої допомоги - тепер швидкі виїжджатимуть до пацієнтів за пріоритетністю надання медичної допомоги. Відповідне рішення 16 грудня було прийнято на засіданні уряду. Що означають нові правила виклику швидкої допомоги і як вони будуть працювати, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Кабміну.

"Удосконалюємо роботу екстреної медичної допомоги. Уряд підтримав рішення про введення додаткових критеріїв виклику швидкої по пріоритетності надання медичної допомоги. В залежності від стану пацієнта звернення до швидкої розділятися на критичні, екстрені, неекстрені і непрофільні", - повідомив про рішення Кабмі на прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він вважає, що нові правила виклику швидкої допомоги дозволять знизити рівень смертності, оскільки пацієнти в критичному стані зможуть оперативно отримувати медичну допомогу. За словами Шмигаля, норматив прибуття медичних бригад в такому випадку повинен складати 10 хвилин з моменту надходження звернення до диспетчера.

Критерії виклику швидкої допомоги уряд розподілив наступним чином:

  • Критичний виклик. До цієї категорії належать випадки, які вимагають негайного реагування та втручання, реанімаційних заходів. Відсутність дихання, неефективне дихання, ознаки масивної крововтрати, тяжкі травми, отруєння - ці ознаки є критичними. Час на прибуття швидкої - 10 хвилин

  • Екстрений виклик. До них відноситься потенційно серйозне стан, що вимагає невідкладної допомоги на місці або невідкладної транспортування - порушення свідомості, ознаки кровотечі, ознаки гострого коронарного синдрому, ознаки гострого можливого інсульту, розлади дихання. Час на прибуття швидкої - до 20 хвилин.

  • Неекстренний виклик. У цю категорію включені випадки, які не несуть загрози для життя і здоров'я пацієнта, але хворий або потерпілий вимагає консультації медпрацівника.

  • Непрофільні виклики. В цьому випадку приїзд швидкої допомоги не потрібні - отримати необхідну консультацію пацієнт зможе по телефону.

Про те, що виклики швидкої допомоги розділять по терміновості раніше вже повідомляв глава МОЗ Максим Степанов. Також він анонсував введення принципу екстериторіальності. Це означає, що до пацієнта повинна приїхати "швидка допомога", яка ближче до нього знаходиться, незалежно від прописки і інших чинників.

"Ми чітко визначаємо маршрути в залежності від стану пацієнта. Тобто в залежності від того, який стан пацієнта, буде чіткий маршрут - в який заклад везти пацієнта, де його вже чекатимуть", - пояснював голова МОЗ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Україні змінили правила проведення тестів на коронавірус- тепер тестувати будуть всіх людей з симптомами респіраторної хвороби.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?