В Україні змінились правила щодо реклами - що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

В Україні змінились правила щодо реклами - що важливо знати

В Україні змінились правила щодо реклами - що важливо знати
Джерело:  online.ua

Вся реклама в Україні повинна бути виконана тільки на українській мові. Йдеться про телебачення, радіо, друкованих виданнях ЗМІ. Нова норма мовного закону вступає в силу з 16 січня 2020 року. За порушення передбачені штрафи до 5100 гривень. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Нацради України з питань телебачення і радіомовлення.

"З 16 січня вся реклама в Україні на телебаченні, радіо, а також в друкованих виданнях повинна бути виконана тільки на українській мові", - йдеться в поясненні відомства.

У Нацраді зазначили, що телерадіоорганізації зарубіжного мовлення, які ведуть мовлення на одному або декількох офіційних мовах Європейського Союзу, поряд з державною мовою України можуть розміщувати рекламу на офіційних мовах ЄС. Також під норми закону не потрапляє розміщення реклами на одному з офіційних мов ЄС в друкованих ЗМІ, що видаються на іноземній мові.

За порушення поширення реклами в Україні не на державній мові передбачено суворе покарання. За перше порушення буде попередження, за друге і наступні - штрафи від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 - 5100 гривень).

Нагадаємо, нові правила щодо реклами в Україні прописані в законі "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який набув чинності 16 липня 2019 року. Він закріплює, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська - і він обов'язковий для органів державної влади та громадських сфер на всій території держави.

Також закон визначає особливості застосування державної мови у сфері культури, телебачення і радіомовлення, друкованих ЗМІ, в сфері обслуговування споживачів та інших галузях. Зокрема, через п'ять років вступить в силу норма закону, за якою квота на український контент в ефірі телеканалів повинна буде становити не менше 90%. Через три роки, відповідно до закону, за порушення прав громадян на отримання послуг українською мовою в держустановах і визначених законом публічних сферах вступлять в силу штрафи до 11 тисяч гривень. А через п'ять років вступить в силу норма закону, згідно з якою місцеві друковані ЗМІ будуть зобов'язані мати українську версію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що восени минулого року до Києва приїжджала Венеціанська комісія для вивчення аспектів впровадження закону про українську мову. Українська влада повністю гарантувала європейським експертам, що мовний закон повністю відповідає Конституції України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?