В Україні змінюються правила банківських переказів - що потрібно знати
Категорія
Економіка
Дата публікації

В Україні змінюються правила банківських переказів - що потрібно знати

В Україні змінюються правила банківських переказів - що потрібно знати
Джерело:  online.ua

З 28 квітня 2020 року в Україні змінюються правила банківських переказів. Згідно з нововведеннями, тепер українцям при проведенні деяких банківських операцій доведеться проходити ідентифікацію та верифікацію. Кого торкнуться нові правила і які операція не можна буде провести без надання певних документів - читайте в матеріалі ONLINE.UA.

У НБУ уточнили, що нові правила банківських переказів почнуть діяти в рамках закону "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення". Законом передбачено, що тепер банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію та верифікацію платника і супроводжувати переказ коштів необхідним переліком даних по платнику і одержувачу.

Нові вимоги НБУ не поширюються на:

  • оплату житлово-комунальних послуг;

  • оплату податків, штрафів, інших обов'язкових зборів і платежів (незалежно від суми);

  • сплату кредиту в сумі до 30 тис. грн;

  • переказів для оплати товарів і послуг, здійснені платником за допомогою платіжної картки (або іншого електронного платіжного засобу);

  • всі готівкові перекази в межах України в сумі до 5 тисяч гривень;

  • зняття коштів зі свого рахунку.

Які операції не можна буде провести без ідентифікації і верифікації:

  1. переказ великої суми на банківський рахунок, наприклад, від продажу авто або нерухомості;перекази на банківські рахунки, які перевищують суму в 5 тисяч гривень (дивіденди, оплата праці, повернення боргу) - в даний час ця сума розширена до 15 тисяч гривень;відкриття депозиту, сума якого значно перевищує підтверджені доходи.

  2. переказ великої суми на банківський рахунок, наприклад, від продажу авто або нерухомості;

  3. перекази на банківські рахунки, які перевищують суму в 5 тисяч гривень (дивіденди, оплата праці, повернення боргу) - в даний час ця сума розширена до 15 тисяч гривень;

  4. відкриття депозиту, сума якого значно перевищує підтверджені доходи.

Якщо банківський переказ за новим законом вимагає ідентифікації платника і одержувача, то в банку можуть вимагати предоставлення:

- податкової декларації,

- інформації про клієнта, який зробив великий переказ або якому перевели велику суму грошей,

- документів, які підтверджують джерело доходу (довідка про зарплату, акт виконаних робіт, документи про продаж майна і т.д.), для чиновників - декларація.

За оцінками Національного банку, після вступу в силу нових правил про банківські перекази істотного впливу на здійснення переважної більшості операцій з переказу коштів не виникне. В НБУ підкреслюють, що українці зможуть здійснювати звичайні операції - оплату комунальних послуг, грошові перекази, оплату товарів і послуг - без проблем і підтвердження особи.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що НБУ вважають, що українські банки не збанкрутують в період пандемії коронавіруса. У регуляторі запевнили, що українська банківська система досить сильна для того, щоб пережити кризові часи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?