В Укренерго оголосили надзвичайну ситуацію в енергетиці через масовану ракетну атаку армії РФ
Категорія
Україна
Дата публікації

В Укренерго оголосили надзвичайну ситуацію в енергетиці через масовану ракетну атаку армії РФ

В Укренерго оголосили надзвичайну ситуацію в енергетиці через масовану ракетну атаку армії РФ
Джерело:  online.ua

В "Укренерго" заявили, що внаслідок ранкової масованої ракетної атаки армії РФ по енергетичній інфраструктурі України було втрачено близько 50% від загального споживання. Через це в компанії оголосили про надзвичайну ситуацію в енергетичній сфері.

Джерело: Facebook-сторінка "Укренерго".

Що відомо про стан енергосистеми України після масованої ракетної атаки окупантів 

Відповідно до Правил ринку повідомляємо про настання надзвичайної ситуації, починаючи з розрахункового періоду з 09:00 16.12.2022 року, - зазначили в "Укренерго".

За словами керівника Міненерго Германа Галущенка, через ранкову масовану ракетну атаку кремлівської загарбницької армії було пошкоджено 9 об'єктів енергогенерації та втрачено близько 50 % від загального рівня споживання.

До 50% українців не мають доступу до електроенергії.

Наразі є пошкодження близько 9 об'єктів генерації. Відповідно так само пошкоджені станції та підстанції, які передають електроенергію, що спричинило обмеження виробництва по об'єктах атомної генерації, - зазначив Галущенко.

Водночас він зауважив, що ситуація вже виправляється й вже зараз відбувається відповідне навантаження атомної генерації.

Я сподіваюсь, що вже найближчим часом зможемо стабілізувати ситуацію. Однак треба зрозуміти, що вже сьогодні у нас будуть аварійні та екстрені відключення. Закликаю громадян сприйняти цю ситуацію й повірте, що ми робимо усе, аби якнайшвидше відновити, - підкреслив міністр.

Яка ситуація у Києві

За словами мера столиці Віталія Кличка, внаслідок масованої ракетної атаки 16 грудня у Києві зазнали пошкоджень декілька об'єктів енергозабезпечення. У столиці спостерігаються проблеми із постачанням електроенергії, води та тепла.

Влучання у кілька районів міста. Росіяни били по критичним інфраструктурним об'єктам міста. На кількох об'єктах енергозабезпечення є пошкодження, тому зараз в столиці є перебої зі світлом, водою, теплом, - зазначив Кличко.

Кличко також повідомив, що в Києві можуть бути перебої з мобільним зв'язком та інтернетом.

Наразі в місті тривають аварійні відключення світла. Рух електротранспорту, в тому числі метро, тимчасово призупинено. На наземні маршрути після відбою повітряної тривоги замість трамваїв та тролейбусів виводяться автобуси. Метрополітен продовжує працювати як укриття.

У багатьох районах Києва тривають відключення. Мешканцям радять запастися водою з бюветів - як питною, так і технічною.

Комунальні та аварійні служби працюють у посиленому режимі. В першу чергу над відновленням тепло- і водопостачання.

У Києві в умовах тривалих відключень світла та блекауту продовжать працювати магазини, аптеки та інші заклади, а також пункти обігріву.

Через довгі відключення світла у Києві не буде працювати електротранспорт. Проте на маршрути тролейбусів та трамваїв випустять автобуси, які будуть перевозити пасажирів безкоштовно.

Крім того, не ходитимуть потяги метро. Але станції метрополітену будуть працювати як укриття.

У столиці будуть працювати пункти обігріву, тому кияни зможуть прийти туди. Знайти найближчий пункт обігріву можна знайти  на мапі.

Також у столиці розширили  перелік закладів, які можуть працювати на автономних джерелах живлення у випадку надзвичайної ситуації.

Мобільний зв'язок, у разі відсутності електропостачання, працюватиме в обмеженому режимі: тільки голосовий зв'язок. У метрополітені працюватиме мобільний інтернет (LTE, 3G), на частині станцій - також WI-FI. Працюватиме інтернет і в оптоволоконній мережі.

Жителям столиці радять завантажити мапу на смартфон. Для цього потрібно:

  • Зайти в додаток Google Maps.

  • Натиснути на іконку вашого профілю та вибрати "Карти офлайн".

  • Натиснути на напис "Виберіть власну карту".

  • Обрати необхідну ділянку та натиснути "Завантажити".

У разі перебоїв із водопостачанням воду можна набрати в бюветних комплексах, які під’єднані до генераторів. Їх адреси можна знайти на  мапі.

Що відомо про ситуацію у Дніпрі

Керівник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко зазначив, що російські війська завдали ракетного удару по кількох об'єктах енергетики у Дніпропетровській області. Є серйозні руйнування, троє людей отримали поранення.

Росіяни потрапили по об'єктах енергетичної інфраструктури в різних районах області. Є серйозні руйнування. У Нікопольському та Криворізькому районах поранено трьох працівників електропідстанцій. Усіх доставлено до лікарень, - повідомив керівник Дніпропетровської ОВА.

Харків: мер Харкова Ігор Терехов повідомив про колосальні руйнування інфраструктури внаслідок обстрілу, зокрема об'єктів енергетики. Місто повністю знеструмлене, метро зупинено. У будинках немає води та опалення.

Міський голова зазначив, що комунальні служби вже працюють над усуненням наслідків атаки. Також Терехов закликав харків'ян скористатися "Пунктами незламності", на час відсутності світла, води та тепла у квартирах.

Полтавська область: Полтава сьогодні також залишилася без електроенергії. Усі лікарні міста підключили до генераторів.

Кременчуг:  на Полтавщині через відсутність світла відключили опалення. Мер міста Віталій Малецький закликав людей вжити всіх можливих заходів для збереження тепла у приміщеннях.

Кривий Ріг: ракета окупантів влучила в багатоквартирний житловий будинок у Кривому Розі. В результаті було зруйновано цілий під'їзд.

Двоє людей загинуло, 8 поранено. Усі в лікарні. Серед постраждалих троє маленьких дітей – хлопчик та дівчинка трьох років та семирічна дівчинка. Рятувальники продовжують розбирати завали, там можуть бути ще люди.

Мер Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив, що у місті також було вулчання в об'єкт енергетичної інфраструктури. Введено аварійні та екстрені відключення світла. Частково відсутнє водопостачання. Де можливо, йде підключення систем до генераторів.

Миколаїв: через ранкову ракетну атаку 16 грудня, у Миколаєві зупинилася частина котелень "Миколаївоблтеплоенерго". Подачу тепла обіцяють відновити після стабілізації ситуації.

У регіоні використовуються графіки аварійних відключень світла.

Як зазначив мер Олександр Сенкевич, тролейбуси та трамваї у Миколаєві тимчасово не працюють. Також не здійснюється розвезення електротранспортом очищеної води.

Черкаська область: Черкаси лишилися без електроенергії. Міський голова Анатолій Бондаренко повідомив, що всі служби працюють відповідно до надзвичайної ситуації.

Через відсутність світла у деяких споживачів можливі проблеми із водопостачанням. При цьому системи водовідведення вже підключили до резервних джерел живлення.

Умань:  в міськраді також попередили про можливі короткочасні перебої з водопостачанням через повне відключення електроенергії в місті. Станом на 13:00 ситуація з електропостачанням в Умані почала стабілізуватись.

Кіровоградська область: територія Кіровоградської області була повністю знеструмлена через ракетну атаку. Без енергопостачання опинились усі насосні станції Кропивницького, повідомляє водоканал "Дніпро – Кіровоград". Також знеструмлено частину залізничних ділянок "Укрзалізниці" в області.

Житомирська область: одна з ракет окупантів упала у Коростені на Житомирщині. Місто залишилося без електропостачання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?